Lange-Afstand Competitie Start ’78

Ik kreeg de vraag om een stukje te schrijven over de  Lange-Afstand competitie. Want wat is dat nu precies als mensen over de LA-competitie spreken?

In den beginne, toen Start’78 opgericht werd, was er natuurlijk vraag naar wedstrijden. Net als bij een voetbalvereniging waar een elftal op een bepaald niveau een competitie speelt, is er ook voor atletiek een competitie. Dus jeugdleden van de vereniging (in een bepaalde leeftijdscategorie) sporten tegen andere verenigingen, maar ook senioren en masters (de oude knarren) hebben een eigen competitie.

Naast deze competities zijn er ook onderlinge wedstrijden van de vereniging en wedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Baanwedstrijden, crossjes, wegwedstrijden en trails die enorm populair zijn geworden. 

Maar wat is dan nu die LA-competitie? Ik weet niet hoe een en ander ontstaan is maar in principe is het een soort competitie binnen de vereniging, verdeeld over een aantal “lange” afstanden. Op de website van Start 78 staat het reglement en de stand (als ik het bij kan houden).  Hier staan ook al uitslagen vanaf 1992, dus sinds die tijd wordt het in ieder geval bijgehouden.

https://www.start78.nl/hardlopen/lange-afstands-competitie/

De reglementen zijn in de loop der jaren nog wel eens aan wijzigingen onderhevig geweest. In het verleden werden er een aantal wedstrijden geselecteerd waaraan je kon meedoen en als je minimaal 7 wedstrijden had gelopen kwam je in de uitslagenlijst. Dat aantal van 7 is nu terug gebracht naar minimaal 4. Dus dat is voor de meeste mensen goed te doen. Er zijn een aantal baanwedstrijden, en de rest (9 stuks) zijn wegwedstrijden of (halve) trails. Omdat er ook vraag was naar de wat kortere afstanden is er een aantal jaren geleden het besluit genomen om bij een wedstrijd waar meerder afstanden zijn (zoals bij de Woldbergtrail 5-15-25 en 50 km) ook deelnemers van de kortere afstand op te nemen in de uitslag.

Als je ergens een wedstrijd gelopen hebt die op de kalender staat is het verzoek om dat even door te geven aan freddie.bouma@gmail.com dan zorg ik dat de uitslag verwerkt wordt

Aan het eind van het jaar wordt er gekeken wie er in de diverse categorieën in aanmerking komen voor een “vetlederen medaille” . Het gat tenslotte niet om de knikkers maar om het spel.

Helaas zien we het aantal deelnemers teruglopen. Misschien is het tijd voor een ander concept dus als leden ideeën hebben hoor ik het graag.

Freddie

Reacties zijn gesloten.