De geschiedenis van START’78 in 1990

Januari 1990

Geslaagde greep in prijzenpot. Op slag van oud en nieuw deed een aantal leden van de lange afstandgroep van Start’78 nog een geslaagde greep in de prijzenpot. Martin Hasebos kwam winnend te voorschijn in een crossloop over tien kilometer te Hollandscheveld. (Opregte Steenwijker Courant van 3 januari 1990)

Start zoekt andere datum voor Wallenloop. Atletiekvereniging Start’78 moet voor de Steenwijker Wallenloop van dit jaar een nieuwe datum zien te vinden. Tot grote schrik van de atletiekclub moest men via de krant vernemen dat het bestuur van de WSO de traditionele avond 4-daagse naar eind juni wil verplaatsen; 25-28 juni. De Wallenloop staat voor woensdag 27 juni op de agenda. Twee evenementen gelijktijdig op de Markt is onmogelijk. ‘We zijn bereid naar een andere dag te gaan’, aldus woordvoerder Jan de Boer. ‘Maar duidelijk is wel geworden dat de Steenwijker verenigingen eerder met elkaar in overleg moeten treden, om de activiteiten beter op elkaar af te stemmen’. (Opregte Steenwijker Courant van 8 januari 1990)

Veel persoonlijke records Start’78. De bloemenveiling van Eelde vormde het afgelopen weekend het decor voor de open Noordelijke atletiekkampioenschappen. Een zestigtal Start’78 leden kwam hierbij in aktie, waarbij er enkele club- en vele persoonlijke records sneuvelden. De 800 meter werd gewonnen door John Sloot. Succesvol was ook Marianne de Vries bij de meisjes-B. Op hoogspringen won ze de zilveren medaille. André Klappe liep bij de jongens-B naar een derde plaats op de 1500 meter. Tweemaal viel Rachel Wouters in de prijzen. Eerst werd ze tweede in de finale 60 meter horden meisjes-D om daarna een derde plaats te pakken op de 600 meter. Ilja Kok pakte in deze klasse een derde plaats op kogelstoten. Een tweede plaats voor Brechje Kaastra bij de meisjes pup.C. Op de 1000 meter voor meisjes Pup.A was het kampioenschap voor Jazlin Ruinemans. (Opregte Steenwijker Courant van 10 januari 1990)

 

indoor Eelde
John Sloot uit Wolvega voert het veld op de 800 meter aan tijdens de indoorwedstrijden in de veilinghal te Eelde (foto Leeuwarder Courant)

Noordelijke cross-competitie. In de omgeving van Ter Apel werd zaterdag de derde wedstrijd van de Noordelijke crossloop competitie afgewerkt. Jazlin Ruinemans zegevierde voor de tweede maal bij de eerste jaars meisjes-D. Haar zusje Nerena volgde het voorbeeld door de snelste te zijn bij de tweede jaars meisjes pupillen-A. Een overwinning was er ook voor Joost Lasschuit bij de jongens pupillen-B. (Opregte Steenwijker Courant van 10 januari 1990)

John Sloot ontspannen naar 1500 meter-zege. In de IJsselhal te Zwolle kwamen het afgelopen weekend liefst tweeduizend atleten in aktie bij de jaarlijkse indooratletiekwedstrijd. John Sloot won bij de heren de 1500 meter zondere echt voluit te hoeven gaan. (Opregte Steenwijker Courant van 24 januari 1990)

Hazebos ongenaakbaar in vierde crossloop. Martin Hazebos werd vrijdag de grote winnaar in de vierde wedstrijd van de noordelijke rayon crossloopcompetitie voor militairen.(Opregte Steenwijker Courant van 29 januari 1990)

Hermien Hof wint 50 meter horden. Hermien Hof won bij de indoorwedstrijden te Franeker de 50 meter horden bij de dames.
Zondag bij een veldloop over bijna 15 kilometer in het Roggebotsebos werd Hilbrand Augustijn de snelste deelnemer. (Opregte Steenwijker Courant van 31 januari 1990)

Februari 1990

Start’78 participeert in trainingsproject. De Steenwijker atletiekclub Start’78 participeert in een trainingsproject. Met dat project is een aantal trainers van atletiekverenigingen uit de regio deze winter begonnen. Door het project kunnen talentvolle atleten meer profiteren van de ervaring en kennis van diverse trainers. Er zijn nu regiotrainingen opgezet, die in Zwolle worden gegeven. Aan het project doen in totaal zo’n tachtig atleten mee. Talentvolle junioren van onder meer Start’78 kunnen nu in de winter op hun eigen discipline trainen onder leiding van een deskundige trainer van één van de deelnemende verenigingen. Start’78 heeft de talentvolle junioren Marianne de Vries, Carin Driegen, Jeroen Ritsema, André Klappe, Arjan Wolters, Alex Elswijk, Willeke van der Hoeven, Alexander de Boer en Melanie Kooistra afgevaardigd. (Het Dagblad van 2 februari 1990)

Natalie Heinen wint driekamp Emmeloord. De bosbadhal te Emmeloord was zaterdag het domein voor indooratletiek. Natalie Heinen won de driekamp en de 35 meter horden. Marloes Kok ging met de overwinning strijken op de driekamp 1e jaars meisjes Pup.A. Ploegleidster/trainster Ella de Jong zag ook nog Brechje Kaastra winnen bij de meisjes pup.C.(Opregte Steenwijker Courant van 5 februari 1990)

Berthold Berger neemt revanche. Start’78 atleet Berthold Berger zorgde zaterdag bij een crossloop in het Gelderse Heerde voor een daverende verrassing door op schitterende wijze de overwinning te pakken. (Opregte Steenwijker Courant van 5 februari 1990)

Marianne de Vries (Tuk) Nederlands kampioen. Marianne de Vries uit Tuk, lid van de atletiekvereniging Start;78, is afgelopen weekend bij de Nederlanse kampioenschappen indooratletiek in de Houtrusthallen te Den Haag verrassend Nederlands kampioene geworden op de 400 meter meisjes junioren B. (Opregte Steenwijker Courant van 12 februari 1990)

 

Marianne de Vries
Marianne de Vries uit Tuk werd gisteren Nederlands kampioen op de 400 meter

Hilbrand Augustijn wint Peterskamploop. In Zwolle won Hilbrand Augustijn van Start’78 gistermiddag de Peterskamploop van PEC 1910, een wedstrijd over 15 kilometer. (Het Dagblad van 12 februari 1990)

Lobby Start’78 voor accommodatie. De Steenwijker atletiekvereniging Start’78 gaat de komende tijd druk lobbyen bij de politiek om zo te bewerkstelligen dat men een betere accommodatie krijgt. Volgens de Steenwijker sportclub gaat men straks het twaalfde seizoen in met een noodvoorziening als accommodatie. Start’78 wil een nieuwe kunststofbaan.(Het Dagblad van 13 februari 1990)

Start’78 sluit seizoen met positief saldo af. De atletiekvereniging Start’78 hield dinsdagavond in het clubgebouw haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. ‘Het was voor de vereniging geen gemakkelijk jaar, omdat we met de naweeën kampten van de reorganisatie in 1988’, stelde voorzitter Dick Honnef in z’n toespraak vast. Penningmeester Hans Spitzen kon na twee jaren verlies, ditmaal met een positief resultaat afsluiten. Bij de bestuursverkiezingen werd de heer Paul Kaastra gekozen als secretaris (als opvolger van de vorig jaar gestopte Jan Driegen). Voor de twee aftredende bestuursleden Ans Guikema en Rob de Jong kon maar één kandidaat gevonden worden. Peter van Hoesel trad weer toe tot het bestuur. Rob de Jong is nu actief voor het noordelijk district van de KNAU. Ans Guikema blijft bij Start’78 als jurycoördinator. Omdat Jack Wouters binnenkort voor z’n werk naar het zuiden van ons land verhuisd, wordt hij als trainingscoördinator opgevolgd door Agaath van Tielen.
Tijdens de vergadering werden ook een aantal prestatiebekers uitgereikt. Als clubman kwam ditmaal Wim Doze uit de bus, die zich volledig inzet voor WOC en materiaalcommissie. De Postemabeker voor de beste prestatie kwam in het bezit van John Sloot die op de 1500 meter de wereldkampioenschappen voor militairen in Rome wist te halen. Uit de vele kandidaten voor de aanmoedigingsprijs (de J. Reinards-beker) werd Egbert Vink gekozen. De overige bekers zullen tijdens de indoordag in De Meenthe uitgereikt worden. (Opregte Steenwijker Courant van 16 februari 1990)

Joost Lasschuit wordt Noordelijk cross-kampioen. Zaterdag was Leeuwarden het strijdtoneel van de vierde Noordelijke crosscompetitiewedstrijd. Op het recreatie-eiland De Froskepolle was een parcours uitgezet, wat door de klei snel glibberig werd. Bij de JPB werd Joost Lasschuit kampioen. (Stellingwerf van 16 februari 1990)

Noordelijke crossloopcompetitie. De Noordelijke crossloopcompetitie werd zaterdag afgesloten met de vierde wedstrijd op recreatieterrein De Froskepolle te Leeuwarden. In de jongere klassen waren er drie dagoverwinningen die goed waren om eerste te worden in de eindstand. Zo zegevierde Jazlin Ruinemans bij de eerste jaars meisjes-D en deed Nerena Ruinemans dat bij de tweede jaars meisjes pupillen-A. Joost Lasschuit won bij de jongens pupillen-B. (Opregte Steenwijker Courant van 19 februari 1990)

Augustijn overtuigend winnaar RTV-bosloop. Hilbrand Augustijn uit Steenwijk is de grote winnaar geworden van de drie boslopen van de Ren en Toer Vereniging Steenwijk. Het parcours was uitgezet op de Bult rond Fredeshiem. Overtuigend winnaar werd de Steenwijker Hilbrand Augustijn, voor Jan de Lange uit Tuk. (Het Dagblad van 20 februari 1990)

Kluitenberg wint RTV Bosloop. De RTV hield de derde en laatste bosloop van dit seizoen. Het parcours moest iets worden aangepast, i.v.m. omgewaaide bomen van de januari-storm. Totaal uitslag: 2 km t/m 12 jr.: 1. A. Scholten. 6 km. 16 t/m 39 jr.: 1. E. Vink. 10 km. 16 t/m 39 jr.: 1. H. Augustijn. 6 km. 40 jr. en ouder: 1. H. Mulder. 10 km. 40 jr. en ouder: 1. F. Kluitenberg. (Opregte Steenwijker Courant van 21 februari 1990)

Simone Guikema zesde op NK 3.000 meter. John Sloot van de atletiekvereniging Start’78 behaalde zondag tijdens de nationale indoor kampioenschappen in de Houtrusthallen te Den Haag een bronzen medaille op de 1500 meter bij de heren. Zijn eerste als senior en negende in totaal bij een kampioenschap in zijn atletiekcarrière. Sloot won zijn medaille na een heel moedige race, waar hij in het begin met een hoog tempo het veld uiteen sleurde.’Ik kon het niet op een eindsprint laten aankomen, want dan was ik kansloos geweest’, zo verklaarde hij na afloop tevreden. Daar kon ook zijn trainer Jack Wouters mee instemmen.
Ook Simone Guikema leverde een uitstekende prestatie. Ze werd zesde op de 3000 meter bij de dames en kwam daarbij voor het eerst binnen de tien minuten op deze afstand.(Opregte Steenwijker Courant van 21 februari 1990)

Jan de Lange wint bosloop. Jan de Lange uit Tuk, zegevierde zaterdag in de derde en laatste bosloop die Start’78 dit winterseizoen organiseerde. Onder voorjaarsomstandigheden liet hij op het parcours bij ‘t Kappie weer eens zijn tanden zien. Berthold Berger met twee zege’s al zeker van de clubcrosstitel en zijn krachten sparend voor het NK veldloop keek langs de kant toe. De titanenstrijd bij de heren veteranen werd pas in de laatste meters beslist. Frans Kluitenberg uit Tuk klopte in een lange eindsprint Folkert Sterkenburgh. De uitslagen: Heren senioren: 1. Jan de Lange. Kampioen Berthold Berger. Heren Veteranen: 1. Frans Kluitenberg. Kampioen Frans Kluitenberg. Dames: 1. Tineke Wolters. Kampioene senioren Saakje Berkenbosch en Kampioene veteranen Marrie Sterkenburgh. (Opregte Steenwijker Courant van 26 februari 1990)

 

bosloop
Jan de Lange passeert als eerste de finish

 

Maart 1990

Start-atlete winnares in Duitsland. Het eerste internationale optreden van Start’78 atlete Marianne de Vries leverde haar direct al succes op. Ze kwam voor de Nederlandse B-jeugdploeg uit op de 400 meter meisjes in het West-Duitse Düsseldorf en won dat nummer in precies 60 seconden rond. (Opregte Steenwijker Courant van 5 maart 1990)

Indoor-atletiekdag Steenwijk talrijk aan hoogtepunten. Het tiende indoor-atletiekspektakel, dat AV Start’78 zaterdag in sporthal de Meenthe organiseerde, is opnieuw een succes geworden. Met een recordaantal van 682 deelnemers wist de organisatie het strak opgezette schema vlekkeloos uit te voeren.
Frank de Jong won de 35 meter sprint bij de heren. Winst was er ook voor Hermien Hof van Start’78 op de 35 meter dames. In de jongere klassen die allemaal een driekamp op het programma hadden staan, was er ondanks de zeer grote concurrentie ook daar succes voor Start. Madara Ruinemans won bij de eerstejaars meisjes-C. Marloes Kok won de driekamp bij de eerstejaars pupillen-A.
Traditioneel werden door Start’78 ook enkele clubprijzen voor haar leden uitgereikt over ’89. De Ruczynski-beker voor AB-junioren werd toegekend aan Simone Guikema. De Rob de Jong-beker voor CD-junioren kwam in bezit van Madara Ruinemans en de Shop Sportivebeker pupillen was voor Jazlin Ruinemans. (Opregte Steenwijker Courant van 5 maart 1990)

De taart van de week. De taart gaat deze week naar de commissie, die afgelopen zaterdag met succes de indoor-atletiekdag van Start’78 in De Meenthe organiseerde. De taart wordt bezorgd bij commissie-voorzitter Willem Bruinewoud, die woont in de Hendrik van Steenwijckstraat 3 in Steenwijk. (Rubriek ‘De taart van de Week’ in Steenwijker Expres van 7 maart 1990)

Huldiging kampioene Marianne de Vries. Tijdens de bosloop van AV Start’78 op de Woldberg werd Marianne de Vries uit Tuk in de bloemetjes gezet voor het behalen van het Nederlands kampioenschap op de 400 meter meisjes-B, enkele weken geleden in Den Haag. Ze werd bovendien verrast met een fraai trainingspak, dat de heer Anthonissen van sportzaak Shop Sportive haar aanbood. (Steenwijker Expres van 7 maart 1990)

 

huldiging

Atletiek. Arjen Guikema pakte in de halve marathon te Nieuwleusen de eerste plaats bij de veteranen. (Opregte Steenwijker Courant van 14 maart 1990)

‘Er is meer dan atletiek alleen’. In februari werd Marianne de Vries (16) Nederlands kampioen bij de meisjes B in de Houtrusthallen in Den Haag. Er zijn sporters, die vervolgens visioenen krijgen van de Olympische Spelen, bekendheid en een flinke bankrekening. Marianne de Vries zegt: ‘Ik ben niet van plan om door te gaan met atletiek’. ‘Ik wilde op het Nederlands kampioenschap kijken hoever ik kon komen als ik hard ging trainen. Dat heb ik gedaan. Eén keer per week in de zaal, één keer krachttraining en verder elke dag in het bos. Ik train niet het hele jaar door even hard, maar heb voor het Nederlands kampioenschap veel gedaan.’
‘Ik vind sport nu leuk en doe het daarom. Maar er komt zoveel bij kijken, bijvoorbeeld doping, geld of dat je vijanden van elkaar wordt. Dat hoeft voor mij niet. Er zijn zoveel andere leuke dingen, die je kunt doen. Als ik het VWO heb gedaan, wil ik eerst gaan studeren. Voor atletiek moet je je leven geven. Dat wil ik niet. Ik wil niet zo worden als Elly van Hulst’.(Opregte Steenwijker Courant van 23 maart 1990)

 

Marianne de Vries
Marianne de Vries: ‘Niet zo worden als Elly van Hulst’.

Augustijn strandt op Berger in Boschoord. Berthold Berger won zaterdag in Boschoord de tijdloop over 3500 meter. De Wolvegaaster atleet, die in Utrecht tuinbouw studeert, is momenteel in goede vorm. Hij liep het parcours-record van Hans Spitzen (11.18 min) aan flarden en zette een tijd neer van 10 minuten en 34 seconden. Hilbrand Augustijn maakte met 11.32 min. de tweede tijd van de KNAU-lopers. Bij de dames was Simone Guikema uit Steenwijkerwold de snelste. De snelste jeugdloper werd Martin Berger, die met zijn 12.07 min. zelfs derde KNAU-loper zou zijn geworden. (Opregte Steenwijker Courant van 26 maart 1990)

Tukse Start-atleet Jan de Lange naar WK militairen. De Start’78-atleet Jan de Lange uit Tuk heeft zich in het weekeinde geplaatst voor het wereldkampioenschap veldloop. De militair werd tijdens de nationale wedstrijden in Nunspeet verdienstelijk derde. Verrassend was de prestatie van John Sloot, eveneens lid van het Steenwijker Start’78. Hij werd zesde. Door deze resultaten is zowel De Lange als Sloot verzekerd van deelname aan het WK veldlopen. Dat kampioenschap wordt op 10 mei in Ontario in Canada afgewerkt. Beide Start-atleten kregen tijdens het Nederlandse militaire veldloopkampioenschap nog een extra prijs. De Lange was namelijk ook tweede geworden in de leeftijdscategorie 35 jaar en ouder. John Sloot kreeg een zilveren medaile omdat hij de tweede aankomende was in de klasse tot 35 jaar. (Het Dagblad van 27 maart 1990)

Jeroen Ritsema winnaar indoorsprint jongens-B. In sporthal De Kamp te Heerenveen werd de afsluitingswedstrijd van het indoor atletiekseizoen georganiseerd, waaraan een veertigtal jeugdige Start’78-atleten deelnam. Jeroen Ritsema won bij de jongens-B de finale 40 meter sprint. Marloes Kok zegevierde bij de eerstejaars meisjes pupillen-A en Floris Boere deed hetzelfde bij de jongens pupillen-C. (Opregte Steenwijker Courant van 30 maart 1990)

April 1990

John Sloot met Jan de Lange naar WK veldloop militairen. Start’78 lid John Sloot (Wolvega) is winnaar geworden van de Noordelijke rayon crossloopcompetitie voor militairen. Hij won bij Assen de zesde en laatste wedstrijd. Hij hoopt te kunnen deelnemen aan het WK veldloop militairen in Canada, waarvoor hij zich samen met Jan de Lange (Tuk) heeft weten te plaatsen.
Een trainingscrossloop te IJhorst over tien kilometer werd gewonnen door Jan de Lange. (Opregte Steenwijker Courant van 2 april 1990)

Veteranen zijn jeugd te snel af. In de uurloop die zaterdag te Emmeloord gehouden werd zorgden twee Start’78 veteranen voor een aardige stunt, door alle jongeren de baas te blijven. Folkert Sterkenburgh won met een afstand van 16 kilometer en 783 meter. De tweede plaats was voor Hans Sterkenburgh met 16 kilometer en 455 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 9 april 1990)

Jan de Lange zevende op NK-marathon. Start’78 stayer Jan de Lange uit Tuk werd zaterdag in de Westland marathon keurig 29e van het vrij grote deelnemersveld. Van de Nederlanders, waarbij het om het Nederlandse kampioenschap ging werd hij zevende. Door de vrij harde en koude wind konden er geen toptijden gerealiseerd worden. De eindtijd van Jan de Lange werd 2 uur 27 minuten en 3 seconden. (Opregte Steenwijker Courant van 9 april 1990)

Baanwedstrijd Start’78 goede test nieuw seizoen. Start’78 trof het zaterdag toch nog met de eerste wedstrijd van het nieuwe baanseizoen. Het weer klaarde tijdig op, zodat de liefst ruim 250 deelnemers, een record, zich konden meten hoe ze uit de wintertraining te voorschijn zijn gekomen. Wel dat pakte formidabel goed uit voor Berthold Berger. De student uit Wolvega won de 3000 meter op de sintelbaan in een nieuw persoonlijk en clubrecord heren van 8 minuten en 29,1 seconden. Simone Guikema boekte een dubbele overwinning door eerst de 800 meter te winnen in 2.21,6 min en een uur later de 3000 meter in 10.46,1 min. De 3000 meter heren veteranen werd gewonnen door Frans Kluitenberg in 9.39,0 min. Arjan Wolters won de 800 m. Het verspringen meisjes-B werd gewonnen dooor C-juniore Natalie Heinen. Ze won ook de 80 meter meisjes-C.
Voor trainsters Agaath van Tielen en Ella de Jong werd deze testwedstrijd gebruikt om duidelijkheid te krijgen in de samenstelling van de competitieploegen. Gelijktijdig met de opening van het baanseizoen werden ook de vernieuwde kleedkamers in gebruik genomen, alleen de douches waren niet berekend op zo’n grote deelname en leverden koud water.(Opregte Steenwijker Courant van 18 april 1990)

Dubbelklapper Berthold Berger. Berthold Berger zorgde dit paasweekeinde voor een dubbelklapper. De atleet uit Wolvega baarde zaterdag opzien door op de bepaald niet snelle sintelbaan te Steenwijk de 3000 meter af te leggen in een snelle 8.29,1. Gisteren werd tijdens de Paasomloop ondervonden dat met Berger momenteel niet te spotten valt. (Leeuwarder Courant van 17 april 1990)

Sterk optreden Egbert Vink en Simone Guikema in Paasloop. De vierde editie van de Paasloop in Paasloo kreeg maandag in comingman Berthold Berger uit Wolvega een uitstekende winnaar. De 21 jarige Start’78-atleet lijkt, gecoacht door z’n vader Arend Berger, een heel sterk baanseizoen tegemoet te gaan. Egbert Vink maakte een uitstekend debuut met een vijfde plaats. Frans Kluitenberg uit Tuk zegevierde met ruime voorsprong bij de heren 40 plussers. Simone Guikema bekroonde een druk weekend door de wedstrijd bij de dames te winnen. De eerste jaars studente fysio-therapie begint dit jaar aan haar eerste senioren jaar en heeft in haar vader ook een bekwame coach.
Andere eerste plaatsen voor Start’78-atleten: Dames 35 jaar e.o.: 1. Tineke Wolters; Jongens 15-19 jaar: 1. André Klappe; Meisjes 12-14 jaar: 1. Juliet Hassing; Jongens 9-11 jaar: Tjeerd de Lange; Meisjes 8 jaar e.j.: 1. Yvonne van Veen. (Opregte Steenwijker Courant van 18 april 1990)

Natalie Heinen wint overtuigend op sprint. Een 25-tal jeugdatleten van Start’78 kwam zaterdag op de sintelbaan te Leeuwarden in aktie. Een heel sterk optreden was er van Natalie Heinen, die de 80 meter meisjes-C won in 10,6 seconden. Het speerwerpen in deze klasse werd gewonnen door Madara Ruinemans die het 600 gram wegende projectiel naar een afstand wierp van 31,82 meter. Bij de meisjes-D werd Ilja Kok uit Oldemarkt tweemaal eerste. Op speerwerpen deed ze dat met 25.80 meter, waarbij de speer een 400 gram weegt. De 2kg kogel wierp ze naar een winnende afstand van 10.72 meter. Jazlin Ruinemans zegevierde in deze klasse op de 600 meter. Marloes Kok werd winnares op de driekamp meisjes pupillen-A. (Opregte Steenwijker Courant van 23 april 1990)

Berthold Berger wint 5000 meter. Berthold Berger won op de baan van stadspark Groningen de 5000 meter in een nieuw Start-clubrecord van 14 min. en 43,2 seconden.
In Zwolle zegevierde Carin Driegen op speerwerpen meisjes-B met een knappe afstand van 29.12 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 25 april 1990)

Goede generale van Jan de Lange (Tuk). Als laatste voorbereiding op het wereldkampioenschap veldloop voor militairen, liep Start’78-atleet Jan de Lange uit Tuk vrijdag in Nunspeet naar een eerste plaats in een cross over acht kilometer. Het was de vijfde en laatste wedstrijd van de Oostelijke rayon competitie voor militairen, waarbij Jan de Lange door z’n derde overwinning in deze serie nu ook winnaar van het eindklassement werd. Vrijdag vertrekt hij met de Nederlandse ploeg naar Canada. Clubgenoot John Sloot mag niet deelnemen. Hij zwaait deze week af en kreeg daarom van het ministerie geen toestemming aan de wedstrijd deel te nemen.
Voor Folkert Sterkenburgh verliep vorige week de marathon van Rotterdam uitstekend. Ondanks een geringere voorbereiding kwam hij met 2 uren en 49 minuten en 22 seconden toch vrij dicht bij z’n persoonlijk record.
Bij baanwedstrijden dinsdagavond te Kampen won Jolanda Hes het kogelstoten en ook het discuswerpen.
Overigens is men bij Start’78 druk op zoek naar een trainer voor de langeafstand groep. Wekelijks traint men tweemaal samen, maandags op de drafbaan te Wolvega en ‘s woensdags vanaf de sintelbaan te Steenwijk. Jan de Lange neemt voorlopig tot de zomervakanties de trainingen waar. (Opregte Steenwijker Courant van 30 april 1990)

A-B-jeugdcompetitie. Op de kunststofbaan in het Groninger Stadspark werd gisteren een begin gemaakt met de A-B-jeugdcompetitie atletiek. Op de 400 meter meisjes ging de winst naar de Nederlands kampioene Marianne de Vries van Start’78. (Leeuwarder Courant van 30 april 1990)

Mei 1990

Berger wint stratenloop in Meppel. Start’78-atleet Berthold Berger liet maandag in Meppel weer eens zien, in welke vorm hij momenteel verkeert. Hij won de 9,8 kilometer lange stratenloop in een warm Meppel in 30.26. (Stellingwerf van 2 mei 1990)

Kinderen van Kromkamp in de prijzen. Op Koninginnedag waren de kinderen Kromkamp, lid van Start’78, bijzonder succesvol op de instuif-wedstrijd in Emmen. Op de fraaie kunststofaccommodatie wisten zij zich alle drie in de prijzen te werken. Jaco werd tweede op de 1000 meter bij de JPB. Meri was op de driekamp goed voor een eerste plaats bij de MPA. Sisca bracht het bij de MD op de sprint tot de finale en dat leverde een derde plaats op. (Stellingwerf van 2 mei 1990)

Jan de Lange kansloos op wk-veldloop Canada. Start-atleet Jan de Lange (38) is vandaag vertrokken naar Canada voor de wereldkampioenschappen veldloop over twaalf kilometer voor militairen. Veel illusies maakt de Steenwijker zich niet. In het gezelschap van ‘beroepslopers’ uit België en de Afrikaanse landen is De Lange kansloos voor een hoge klassering. (Het Dagblad van 4 mei 1990)

 

kansloos

Goede prestatie jeugd Start. De C en D jeugd van Start’78 had wedstrijden voor de Noordelijke verenigingscompetitie. Op de warme kunststofbaan ter Drachten deden de meisjes-C het goed door eerste te worden met 8731 punten. Een groot aandeel hierin had de 4 x 80 meter estafetteploeg die het clubrecord verbeterde tot 41,9 seconden en bestond uit Natalie Heinen, Marianne v.d. Pol, Madara Ruinemans en Marjolijn Jongens. De meisjes-D verspeelden de eerste plaats in hun eerste klas poule door een ongelukkige 4 x 60 m estafette. De tweede meisjes-D ploeg won de tweede klas poule. (Opregte Steenwijker Courant van 9 mei 1990)

Steenwijker Augustijn wint loopvierdaagse. De eerste wedstrijd van de Meppeler loopvierdaagse leverde een overwinning op voor Start’78 atleet Hilbrand Augustijn uit Steenwijk. De circa 10 kilometer voltooide hij in 33 minuten en 12 seconden. Bij de veteranen won Frans Kluitenberg. In de prestatieloop over 4600 meter ging Egbert Vink uit Steenwijk als eerste over de eindstreep. (Opregte Steenwijker Courant van 11 mei 1990)

 

loopvierdaagse
Frans Kluitenberg direct na de start aan de leiding met links van hem met wapperende haren Hilbrand Augustijn

Voorzitter Start’78 is boos opgestapt. De Steenwijker atletiekclub Start’78 heeft opnieuw te maken met (bestuurs)problemen. Na kritiek is voorzitter Dick Honnef boos opgestapt. In een clubblad werd namens de groep ‘lange afstand’ kritiek geuit op het bestuur, omdat dat niet alert genoeg zou hebben ingespeeld op het vertrek van trainer Jack Wouters.
In het laatste clubblad reageert ook de schrijver van het bedoelde stuk, Frans Kluitenberg. Hij vindt het jammer, dat zijn stukje tot een bestuurscrisis heeft moeten leiden. (Het Dagblad van 14 mei 1990)

Jan de Lange sterk op dreef in Canada. Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk kan terugzien op een geslaagd optreden tijdens het wereldkampioenschap veldloop in het Canadese Ontario. In de wedstrijd over 12 kilometer legde hij beslag op de 78e plaats in 39 minuten en 8 seconden. Het parcours dat zich grotendeels op een grasbaan afspeelde was verzwaard door er strobalen op te plaatsen. Voor een krachtloper als Jan de Lange is dat een nadeel omdat hij beter in de heuvels tot z’n recht komt. Ondanks het steeplechase parcours werd hij toch tweede van de deelnemende Nederlanders.
Bij wedstrijden te Stadskanaal wist Jolanda Hes op het experimentele nummer kogelslingeren voor dames een heel knappe afstand van 18 meter en 16 centimeter neer te zetten.(Opregte Steenwijker Courant van 14 mei 1990)

Berthold in Nijmegen de sterkste op 3.000 meter. Start’78-atleet Berthold Berger uit Wolvega schitterde op de kunststofbaan te Nijmegen door de 3000 meter bij de heren te winnen in een nieuw persoonlijk en clubrecord van 8 minuten en 19,5 seconden. Het was voor Berthold een sportieve wraak op de organisatie van de Gouden Spike in Leiden, omdat hij daar niet in de snelste serie op de 3000 meter mocht starten en toen voor de wedstrijd in Nijmegen koos. (Opregte Steenwijker Courant van 14 mei 1990 en Stellingwerf van 16 mei 1990)

Eerste plaats John Sloot. Tijdens baanwedstrijden op de kunststofbaan te Zwolle won Start’78 atleet John Sloot (Wolvega) de 800 meter bij de heren. Jeroen Ritsema zorgde voor een aardig succes door de sprint 2-kamp jongens-B te winnen. Alex Elswijk werd eerste op hoogspringen jongens-B.
Tijdens de tweede wedstrijd voor de Meppeler loopvierdaagse ging Frans Kluitenberg bij de heren veteranen als eerste over de streep. In de prestatieloop over de halve afstand zegevierde Egbert Vink. (Opregte Steenwijker Courant van 18 mei 1990)

 


AFSCHEIDSAVOND

JACK EN HAN

19 MEI CA. 19.30 UUR

Hierbij nodigen wii alle leden van de L.A.groep en
trimgroep + partners uit om een traantje weg te pinken
op de afscheidsavond die wij Jack en Han aanbieden.
Om dit afscbeid niet geheel in mineur te laten
verlopen, koppelen we hier een barbequefestijn aan.
Behalve dit feest willen we Jack en Han een verrassing
aanbieden, waarvoor een grote opkomst gewenst is.

Welke lokatie is toepasselijker dan onze nood-
voorziening aan de Parallelweg?
Helaas zijn hier de nodige kosten aan verbonden.
Deze bedragen f.20,= per persoon, excl. de drankjes.

Winst werpsters van AV Start’78. Bij werp driekampen te St. Nicolaasga wonnen twee atletes van Start’78 deze wedstrijd in hun klasse. Jolanda Hes deed dat bij de dames, waarmee ze de Haverman-wisselbeker heroverde. Carin Driegen won bij de meisjes-B. (Opregte Steenwijker Courant van 21 mei 1990)

Verspringster Natalie Heinen doorbreekt vijf meter grens. In Leeuwarden werd de tweede poule wedstrijd van de Noordelijke CD competitie gehouden. Alle vijf deelnemende ploegen kwamen weer bij de eerste drie. De beste prestatie kwam ditmaal op naam van Natalie Heinen, die met vijf meter en twee centimeter voor het eerst die vijf meter grens overschreed op het verspringen. Ze tilde daarmee ook de hele meisjes-C ploeg naar de eerste plaats in deze wedstrijd bij de eerste klassers. De meisjes-D ploeg II won in de tweede klasse. (Opregte Steenwijker Courant van 21 mei 1990)

Derde plaats voor teams Start’78 in Groningen. Op de kunststofbaan te Groningen werd zondag de eerste poule-wedstrijd van de landelijke senioren competitie gehouden. Zowel de dames als de herenploeg van Start’78 die uitkomen in de vierde klasse werden derde.
Jolanda Hes en Simone Guikema waren de basis in de ploeg en sleepten veel punten binnen. Jolanda won het kogelstoten en het discuswerpen. Simone won met ruime voorsprong de 800 meter. Berthold Berger won bij de heren de 5000 meter met een straatlengte voorsprong. Goed op dreef was ook Frank de Jong. Hij won de 110 meter horden en zegevierde op verspringen. Nieuweling Richard Roeters bewees het sprinten niet verleerd te zijn. De CIOS-student en jeugdtrainer bij Start’78 won de 100 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 23 mei 1990)

Ruime winst voor Augustijn. Hilbrand Augustijn uit Steenwijk is op weg naar de eindzege in de Meppeler loopvierdaagse. De derde wedstrijd in deze reeks won hij net als de eerste met ruime voorsprong. Ook bij de veteranen is het een atleet van Start’78 die de dienst uitmaakt. Frans Kluitenberg uit Tuk schreef de derde wedstrijd op zijn naam. Op de halve afstand, 5,3 kilometer, werd Egbert Vink uit Steenwijk winnaar. (Opregte Steenwijker Courant van 28 mei 1990)

Jan de Lange (Tuk) wint Lambertusloop. Jan de Lange uit Tuk heeft vrijdagavond de Lambertusloop in Oldemarkt op zijn naam geschreven. Frans Kluitenberg uit Tuk zegevierde bij de heren veteranen. (Opregte Steenwijker Courant van 28 mei 1990)

Steenwijkse Simone Guikema studentenkampioen. Tijdens de Nederlandse studentenkampioenschappen op de nieuwe kunststofbaan in Eindhoven is Start’78-atlete Simone Guikema uit Steenwijkerwold Nederlands kampioen op de 3.000 meter geworden. De studente fysiotherapie kwam door autopech slechts een half uurtje voor aanvang van de wedstrijd op de baan. Dat hinderde haar niet. (Het Dagblad van 29 mei 1990)

Trimloopvierdaagse zit er weer op. De negende trimloopvierdaagse van atletiekvereniging De Sprinter behoort weer tot het verleden. Gisteravond kwamen de atleten voor de laatste keer in actie en werd de balans opgemaakt over vier verlopen wedstrijden. 5 km. heren: 1. Egbert Vink. 10 km. heren: 1. Hilbrand Augustijn. 10 km veteranen: 1. Frans Kluitenberg. (Opregte Steenwijker Courant van 30 mei 1990)

 

loopvierdaagse
De winnaars in de verschillende categoriën
Achterste rij vierde, vijfde en zevende van links: resp. Frans Kluitenberg, Hilbrand Augustijn en Egbert Vink

Vijf titels voor Start’78 op Noordelijke kampioenschappen. De Noordelijke districts-baankampioenschappen van de KNAU, die op de kunststofbaan te Groningen gehouden werden leverde voor de senioren en AB junioren van Start’78 een rijke oogst van 16 medailles op. Vijf maal goud, acht maal zilver en drie maal een bronzen plak.
Nationaal indoor kampioene 400 m meisjes-B Marianne de Vries uit Tuk nam twee maal goud in ontvangst, op de 400 m en op de 300 m horden. Berthold Berger werd bij de heren senioren eerste op de 800 meter, met John Sloot op de tweede plaats, en derde op de 1500 meter. Jolanda Hes klopte op discuswerpen dames de favoriten en zegevierde. Op kogelstoten werd ze derde. Jeroen Ritsema pakte de titel op de 400 m jongens-B. Op de 200 m werd hij tweede. Knap was ook de tweede paats van Simone Guikema op de 1500 m. Carin Driegen kwam tot twee zilveren medailles (kogel en discus) en een bronzen medaille (speer). André Klappe is een looptalent. Op de 3000 meter jongens-B behaalde hij een zilveren medaille. Arjan Wolters pakte op dit nummer de derde plaats. Zilver was er ook voor Esther van Dijk op de 800 m meisjes-B. (Opregte Steenwijker Courant en Het Dagblad van 30 mei 1990)

Juni 1990

Steenwijkse Jolanda Hes wint werptweekamp. Start’78 hervatte, na enkele jaren onderbreking, weer met een werpmeerkamp, met Jolanda Hes (Start’78) bij de dames als sterke winnaar op de werptweekamp, die bestond uit kogelstoten en discuswerpen. Bij de meisjes zegevierden twee Start’78 atletes met Winanda Betten bij de A’s en Carin Driegen bij de B-junioren. Frank de Jong won bij de heren een sprinttweekamp. (Opregte Steenwijker Courant van 6 juni 1990)

Zege Jolanda Hes. In Meppel werden driekampen gehouden en daar zegevierde Start’78 atlete Jolanda Hes bij de dames. (Opregte Steenwijker Courant van 11 juni 1990)

Districtsrecord voor De Vries. Met een tijd van 56.58 seconden haalde Marianne de Vries van Start’78 het afgelopen weeekeinde op de 400 meter meer dan een seconde af van het districtsrecord. Zij verbeterde het record tijdens de nationale jeugdwedstrijd om de Bouwfonds-bokalen op de nieuwe Asser kunststofbaan. De Vries was alle andere meisjes-B op de 400 meter te snel af en lijkt een belangrijke kandidate voor een gouden plak op het Nederlands kampioenschap. (Leeuwarder Courant van 11 juni 1990)

Jeugd Start’78 naar finales. Alle vijf deelnemende ploegen van AV Start’78 zijn er in geslaagd bij de derde poule wedstrijd voor de Noordelijke CD competitie zich te plaatsen voor de finale in Groningen. Ploegleidster Ella de Jong had met veel rekenwerk weer de juiste samenstellingen kunnen vinden om de puntenscore zo hoog mogelijk te krijgen. De meisjes-C wonnen hun poule. (Opregte Steenwijker Courant van 13 juni 1990)

Jacco Kromkamp in Genemuiden eerste. In de door Start’78 georganiseerde Paletloop in Genemuiden won Jacco Kromkamp de loop over 1100 meter bij de jongens t/m acht jaar. (Stellingwerf van 13 juni 1990)

Jan de Lange wint tijdloop. Woensdagavond organiseerde av Start’78 een individuele tijdloop op het parcours Meppelerweg-Schansweg. Jan de Lange uit Tuk noteerde de snelste tijd op het traject over 4500 meter. Bij de heren veteranen ging de winst naar Folkert Sterkenburgh voor Henk Mulder uit Noordwolde. De winst bij de dames, die 2250 meter liepen, ging naar Tineke Wolters. (Opregte Steenwijker Courant van 15 juni 1990)

Stratenloop Witmarsum. Vrijdagavond werd Folkert Sterkenburgh in een stratenloop in Witmarsum tweede van alle deelnemers. Hij was daarbij tevens de snelste veteraan.
Dezelfde avond werden in Heerenveen werp- en springtweekampen georganiseerd. De overwinning bij de meisjes-A was voor Winanda Betten. (Opregte Steenwijker Courant van 18 juni 1990)

Berthold Berger ongenaakbaar. In Emmen was Berthold Berger van Start’78 ongenaakbaar tijdens de 1500 meter. De Wolvegaaster liep in 3.50.4 sneller dan ooit tevoren.(Leeuwarder Courant van 18 juni 1990)

Dames Start’78 vallen buiten landelijke finale. Voor de dames- en herenploeg van AV Start’78 zit de landelijke seniorencompetitie er weer op. In Emmen werd zondag de tweede poulewedstrijd gehouden voor de vierde klassers. De dames wisten hun puntentotaal met bijna 200 te verbeteren, maar dat is niet genoeg om in de finale te mogen uitkomen met de landelijk twaalf besten. Op enkele nummers is de ploeg sterk bezet. Zo won Simone Guikema de 800 meter. Jolanda Hes won het kogelstoten en zegevierde ook op discuswerpen.
De herenploeg kon zich ook niet plaatsen. Berthold Berger won de 1500 meter en behaalde meteen de limiet voor de NK baan. Frank de Jong raasde winnend over de 110 meter horden. (Opregte Steenwijker Courant en Het Dagblad van 20 juni 1990)

Twee jeugdteams Start’78 naar landelijke finale. Twee jeugdploegen van AV Start’78 plaatsten zich zaterdag voor de landelijke finales. De meisjes-C werden na een spannende strijd op de Groninger kunststofbaan tweede achter Argo’77. Onweer en regen drukten de prestaties. Ook de meisjes-D wisten zich ondanks wat pech als tweede te kwalificeren.(Opregte Steenwijker Courant van 25 juni 1990)

Jan de Lange wint barre halve marathon. De wegloop over een halve marathon die zaterdag te Zuidwolde plaatsvond onder soms barre omstandigheden, regen, onweer en wind, kreeg in Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk een sterke winnaar. (Opregte Steenwijker Courant van 25 juni 1990)

Start’78 sterk in junioren-competitie. De nationale AB-junioren competitie werd in Drachten met de tweede en laatste wedstrijd in de voorronden afgesloten. De meisjesploeg van Start’78 handhaafde haar puntenscore en kwam ook nu boven de magische grens van tienduizend punten. Een keurige middenmoot in de eerste klasse. De jongens deden hetzelfde in de tweede klasse. (Opregte Steenwijker Courant van 27 juni 1990)

Familie Sterkenburgh overheerst in Nijelamer. Afgelopen vrijdagavond organiseerden IJsvereniging Nijelamer en VVV Olde- en Nijelamer voor de veertiende maal de traditionele Oldenije trim- en prestatieloop voor jong en oud. Om precies acht uur gingen de dames van 15 jaar en ouder van start. Winnares bij de leden werd Marrie Sterkenburgh. Als laatste categorieën gingen de heren van 15 jaar en ouder en de heren veteranen van start. Zowel bij de veteranen als bij de heren(leden) bleken, evenals vorig jaar, de gebroeders Sterkenburgh de snelsten te zijn. (Stellingwerf van 27 juni 1990)

Nederlandse veteranen kampioenschappen. In Utrecht werden zondag de Nederlandse veteranen kampioenschappen op de baan gehouden. Van Start’78 kwamen twee deelnemers in actie. Folkert Sterkenburgh werd op de 5000 meter 13e. Anne Bartelds werd 20e. (Opregte Steenwijker Courant van 27 juni 1990)

Jan de Lange wint voor eigen publiek. De derde editie van de nieuwe Steenwijker Wallenloop kreeg in Jan de Lange van de organiserende atletiekvereniging Start’78 een sterke winnaar. De 38-jarige atleet uit Tuk lapte alle weersomstandigheden aan z’n laars. Waar anderen de luie stoel prevereerden raasde hij in een bijna recordtijd over de Steenwijker stadswallen. Het broeierige warme weer had vele lopers doen thuisblijven en dat scheelde aanmerkelijk in de deelname. Ook tijdens de wedstrijd gaven velen vroegtijdig de pijp aan Maarten.
Bij de heren veteranen zag het er lange tijd naar uit, dat de overwinning naar Frans Kluitenberg uit Tuk zou gaan. Maar ook hij ging in de slotfase ten onder aan de elementen en zag zich gepasseerd door clubgenoot Folkert Sterkenburgh. Ook bij de dames had Start’78 succes. Simone Guikema uit Steenwijkerwold hield het hoofd het meest koel en zegevierde met ruime voorsprong op Klaske Hornstra. De avond tevoren won Simone Guikema de 1000 meter voor dames op de baan in Utrecht in een clubrecordtijd van 2 minuten en 55,2 seconden. Organisator Jan de Boer was na afloop ‘moe maar voldaan’. Toen de laatste deelnemer binnen was zorgde de regen voor afkoeling. (Opregte Steenwijker Courant van 29 juni 1990)

 

Wallenloop
De start van de KNAU-loop, die op glorieuze wijze door Jan de Lange uit Tuk gewonnen zou worden

 

Juli 1990

Startatleten hebben het druk. Een druk weekend voor de Start’78 atleten met diverse wedstrijden. Zo organiseerde de atletiekclub op de sintelbaan aan de Parallelweg te Steenwijk een medaillewedstrijd voor alle leeftijdsgroepen. Voor de heren van de lange afstandgroep bovendien een 1500 meter in het kader van hun clubkampioenschap. Bij de heren senioren won Jan de Lange. Bij de heren veteranen nam Frans Kluitenberg revanche op Folkert Sterkenburgh.
Bij de jeugdwedstrijden liep Juliet Hassing een sterke 600 meter bij de meisjes-C in 1.49.2 minuut. Er werden veel gouden limieten gescoord. Organisator Joop de Vos had de touwtjes goed in de handen.
Bij wedstrijden in Meppel won Frank de Jong uit Tuk de 100 meter in 11.7 seconden en deed hetzelfde op verspringen met 6.21 meter.
In Hoogeveen zegevierde Carin Driegen op de werp-driekamp voor meisjes-B. (Opregte Steenwijker Courant van 2 juli 1990)

Marianne de Vries kampioen in Leiden. Marianne de Vries uit Tuk is gisteren Nederlands kampioen geworden bij de junioren meisjes-B op de 400 meter vlak in Leiden. Eerder dit jaar werd Marianne de Vries Nederlands kampioen indoor in Den Haag. (Opregte Steenwijker Courant van 2 juli 1990)

 

Marianne de Vries

Hilbrand Augustijn dertiende in Lindeloop. De traditionele Lindeloop te Wolvega leverde dinsdagavond weer een zege op voor Gerard Nijboer uit Uffelte. Jan de Lange liep naar een uitstekende vierde plaats. Hilbrand Augustijn kan ook terugzien op een goede wedstrijd. Hij werd 13e. De damesloop was een prooi voor Maaike Hornstra. (Opregte Steenwijker Courant van 4 juli 1990)

 

Lindeloop
Van de Start’78-atleten zijn Jan de Lange (nr. 8), Folkert Sterkenburgh (ringbaard) en Hans Sterkenburgh (links naast nr. 2) herkenbaar (Stellingwerf van 11 juli 1990)

Clubrecord Jolanda Hes. Bij baanwedstrijden woensdagavond in Sneek won Jolanda van Rosmalen het discuswerpen bij de dames. De Start’78 atlete deed dat met een afstand van 34 meter en 66 centimeter, waarmee ze haar eigen clubrecord verbeterde. Andre Klappe was succesvol bij de jongens-B. De 100 meter won hij in 12,9 deconden en op verspringen zegevierde hij met 5 meter en 20 centimeter. (Opregte Steenwijker Courant van 6 juli 1990)

Startleden jureren bij Wereldspelen gehandicapten. Vijf leden van de Steenwijker atletiekvereniging Start’78 zullen als juryleden actief zijn tijdens de Wereldspelen voor gehandicapten in Assen. Bij de atletiekonderdelen fungeren de Start-leden Rob en Ella de Jong, Joop de Vos, Dirk Bijker en Willem Bruinewoud. (Het Dagblad van 13 juli 1990)

Kamper mijlloop. In Kampen werd een stratenloop over 1 mijl gelopen. Andre Klappe wist bij de jongens te winnen in 5.42,7 min. (Opregte Steenwijker Courant van 18 juli 1990)

Uitstekende prestatie Simone Guikema. Bij de Nederlandse atletiekkampioenschappen in Rotterdam behaalde Start’78 atlete Simone Guikema uit Steenwijkerwold in de finale van de 3000 meter dames een prima achtste plaats. Clubgenoot Berthold Berger wist zich op de 1500 meter bij de heren te plaatsen en werd hierin knap tiende. (Opregte Steenwijker Courant van 18 juli 1990)

Simone Guikema wint in Munnikenslagloop. Simone Guikema won woensdagavond op sterke wijze de tien kilometer stratenloop te Rouveen. De Steenwijkerwoldse, lid van Start’78, liep deze achtste Munnikenslagloop in de tijd van 37 minuten en 19 seconden. (Opregte Steenwijker Courant van 27 juli 1990)

Campingloop Dieverbrug. Op de 4600 meter werd een mooie strijd geleverd door Egbert Vink uit Steenwijk, Wolter van der Veen uit Giethoorn en Klaas van der Veen uit Sint Jansklooster. Egbert Vink won. (Meppeler Courant van 30 juli 1990)

 

campingloop
Afzien in de bossen. De deelnemers aan de campingloop hadden het zaterdag niet eenvoudig.
Egbert Vink (127) won de 4600 meter.

De onuitwisbare indruk die Assen ’90 op jurylid Willem Bruinewoud achterliet. De Wereldspelen voor Gehandicapten in Assen werden vorige week woensdag op gepaste wijze afgesloten met prinses Juliana, vuurwerk, een lasershow en de virtuoze groep Flairck. Een van de vele geïmponeerde aanwezigen was jurylid Willem Bruinewoud van atletiekvereniging Start’78. ‘Het was grandioos. Je prijst jezelf gelukkig met wat je hebt’.
Wat Willem het meest is bijgebleven, is de gemoedelijke sfeer die het totale sportgebeuren typeerde. ‘Wij zaten bij mensen uit Iran in de bus en dan ga je eens nadenken he. Hoe absurd het bijvoorbeeld is dat Iran en Irak elders met elkaar in oorlog zijn en hoe hier de handen kameraadschappelijk geschud worden als er een sportieve prestatie is geleverd. Dat andere is dan allemaal zo zinloos’. (Opregte Steenwijker Courant van 30 juli 1990)

 

Willem Bruinewoud
Willem Bruinewoud, een van de zes Steenwijker juryleden die atletiekverenging Start’78 in Assen vertegenwoordigde

 

Augustus 1990

Krantenjongen. Het verhaal van de krantenjongen, die miljonair werd, is iedereen wel bekend. Egbert Vink is waarschijnlijk zo’n geval. Tijdens de prominentenrace van het Wielerspektakel van vorig jaar was hij er opeens. Menigeen vroeg zich af wat die krantenbezorger in dat veld van prominenten moest. Wij wisten wel beter. Vink kwam, zag en overwon. Even was het stil rond Vink, maar een half jaartje geleden was hij ineens weer in beeld. Tijdens een Studio Sport-interview met de Nederlands kampioene stond Vink geinteressserd mee te luisteren. Dit weekeinde scoorde de krantenbezorger optimaal. Er werd een campinglop gehouden in in Dieverbrug. Vink won niet, maar stond wel met zijn hoofd in het Nieuwsblad van het Noorden en de Meppeler Courant. Vink is inmiddels geen krantenbezorger meer, maar daar hebben we alle begrip voor. Als hij maar niet vergeet waar hij is begonnen. (Opregte Steenwijker Courant van 3 augustus 1990)

Eerste plaats voor Ritsema in Amsterdam. Het afgelopen weekend kwamen atleten van Start’78 tot goede prestaties bij baanwedstrijden. In Amsterdam wist Jeroen Ritsema vrijdagavond de 400 meter bij de jongens B te winnen in de goede tijd van 54,9 seconden. Jolanda Hes kwam tot winst op kogelstoten bij de dames. (Opregte Steenwijker Courant van 3 augustus 1990)

Jolanda eerste in Rijswijk. Bij wedstrijden in Rijswijk werd Jolanda Hes eerste bij het kogelstoten. (Het Dagblad van 8 augustus 1990)

Kolkloop Blokzijl ten onder aan tropische temperaturen. Onder een parasol, in de schaduw van een boom, in of langs het zwembad, met de benen in het water van een Gieters meer, een koele dronk binnen handbereik en niet meer energie verbruiken dan strikt noodzakelijk is…
Verstandig was het van de organisatoren om de Kolkloop in Blokzijl af te gelasten. Het zou bijzonder onverstandig zijn geweest om met deze temperaturen nog te gaan hardlopen. Dat zou ‘bloed, zweet en tranen’ zijn geworden voor menige atleet. (Opregte Steenwijker Courant van 8 augustus 1990)

Steenwijker Jan de Lange wint Singelloop in Alteveer. Jan de Lange uit Tuk boekte woensdagavond een overwinning in de tien kilometer Singelloop te Alteveer. Het was voor Jan de Lange de eerste wedstrijd weer na de Nijmeegse vierdaagse, waaraan hij voor de vijftiende keer meedeed op de dagelijkse 50 kilometer afstanden. (Opregte Steenwijker Courant van 10 augustus 1990)

Overwinning Simone Guikema. Bij een stratenloop in Groningen, rondom het Oosterparkstadion, wist Start’78 atlete Simone Guikema de wedstrijd bij de dames te winnen. Vader Arjen Guikema werd de snelste veteraan. (Opregte Steenwijker Courant van 15 augustus 1990)

Julliët Hassing snelste meisje in Appelscha. Donderdagavond werd in Appelscha de tweede Turfstekersloop gehouden. Marrie Sterkenburgh won de wedstrijd over 10 km bij de dames veteranen. Julliët Hassing uit Steggerda greep met overmacht de winst bij de meisjes tot 15 jaar. Egbert Vink, één van de talenten van Start’78, won de korte prestatieloop.(Stellingwerf van 15 augustus 1990)

Molenloop Nijeveen. Joop Bomert uit Wanneperveen legde beslag op de eerste plaats bij de veteranen. Hij finishte na tien kilometer in 37 minuten en 22 seconden. (Het Dagblad van 17 augustus 1990)

Knappe zege Andre Klappe. Op de kunststofbaan te Zwolle won Start’78 atleet André Klappe vrijdagavond op fraaie wijze de 1500 meter bij de jongens-B. Berthold Berger won de 3.000 meter bij de heren met ruime voorsprong. (Opregte Steenwijker Courant van 20 augustus 1990)

Oud-Steenwijker Rian Arends onbedreigd winnaar Punterloop. Rian Arends kwam zaterdagmiddag overtuigend als winnaar te voorschijn in de 17e editie van de Punterloop in Giethoorn. De oud-Steenwijker werd daarmee voor de derde maal winnaar, nadat in ’87 en ’88 ook al gedaan te hebben. Bij de dames was een veterane al haar opponenten duidelijk de baas. De 39-jarige Hennie Veldhuis van De Sperwers uit Emmen werd met bijna vijf minuten voorsprong winnares. (Opregte Steenwijker Courant van 20 augustus 1990)

 

Punterloop
Op weg voor de halve marathon van Giethoorn met onder meer Start’78 atleet Henk Vink (552)

 

Het complete veld nog bijeen bij de start van de 17e Gieterse Punterloop met hier op de voorgrond Hans Sterkenburgh (566)
(Het Dagblad van 20 augustus 1990)
Punterloop

‘Toestand accommodatie diep treurig’. Het bestuur van de Steenwijker atletiekvereniging Start’78 heeft de fractievoorzitters van de politieke partijen in Steenwijk uitgenodigd om op 25 augustus de accommodatie van de club op de Parallelweg te bezoeken. Het Start-bestuur noemt haar accommodatie diep treurig en wil dat nog eens onder de aandacht van de lokale politiek brengen. ‘Het wordt gewoon hoog tijd dat de gemeente Steenwijk inziet dat de club aan een nieuwe accommodatie toe is’, verklaart bestuurslid Marian Dirksma desgevraagd. De Wolvegaase vindt de toestand van de huidige accommodatie diep treurig. (Opregte Steenwijker Courant van 20 augustus 1990)

Meerkampster Marianne de Vries noordelijk kampioene. Start’78 atlete Marianne de Vries uit Tuk behaalde het afgelopen weekend op de kunststofbaan te Zwolle de Noordelijke districtstitel op de zevenkamp meisjes-B. Trainster Agaath van Tielen moest haar pupil nauwlettend in het oog houden, want door een niet overdreven trainingsarbeid konden stijve spieren in de meerkamp roet in het eten gooien. (Opregte Steenwijker Courant van 29 augustus 1990)

Stratenloop De Blesse. In De Blesse werd een stratenloop gehouden voor liefhebbers. Bij de mannen die 7500 meter moesten lopen won John Sloot en pakte Jan de Lange de tweede plaats. Bij de dames won Marrie Sterkenburgh. Overwinningen verder van Start’78 leden: Jongens 9/11 jaar 900 meter 1e Robert Jan Ritsema; Jongens 12/15 jr. 1500 m. 1e Vincent Beyk; Meisjes 12/15 jr. 1500 m Juliet Hassing. (Opregte Steenwijker Courant van 31 augustus 1990)

De Lange wint 5000 meter. Onder vrij warme omstandigheden won Jan de Lange uit Tuk woensdagavond de 5000 meter op de sintelbaan van Start’78. Met 15 minuten en 55.1 seconden was die goed te noemen. Onder het toeziend oog van de nieuwe trainer van de lange-afstandsgroep Hans Stroeve, legde Hilbrand Augustijn beslag op de tweede plaats. Folkert Sterkenburgh werd de snelste veteraan. Van de junioren was Arjan Wolters de snelste. Bij de dames won Tineke Wolters. (Opregte Steenwijker Courant van 31 augustus 1990)

September 1990

Berthold Berger wint 10 kilometer in Kuinre. Tijdens het dorpsfeest in Kuinre werd ook de jaarlijks terugkerende Kuinderloop gelopen. Het parcours voor dit evenement was gedeeltelijk door het Vijverpark en dwars door het dorp uitgezet. Het evenement trok vele sportmensen van diverse atletiekverenigingen. Berthold Berger (Wolvega) won de 10 kilometer in 30 minuten en 56 seconden. (Opregte Steenwijker Courant van 3 september 1990)
In Kuinre kwam een aantal Start’78-atleten in actie tijdens de Kuunderloop. Op de 3300 meter zegevierde B-junior Vincent Beyk. Bij de dames won Tineke Wolters de 5500 meter. De tien kilometer voor heren won Berthold Berger. Hans Sterkenburgh was de snelste bij de 40-plussers.
Thijs Stienstra wist in Hardenberg een loop over tien kilometer te winnen in een snelle tijd van 32 minuten en 33 seconden. (Het Dagblad van 3 september 1990)

Noordelijke atleten in de achterhoede. De jaarlijkse strijd tussen de vijf atletiekdistricten in Nederland leverde de atleten van district Noord haast traditioneel lage klasseringen op. Opvallend was dat in de noordelijke equipe nogal wat B-junioren opgesteld stonden, die het vaak tegen twee of drie jaar oudere concurrenten moesten opnemen. Marianne de Vries van Start’78 trok zich hiervan weinig aan en liep alle tegenstanders zoek op de 400 meter. In 57.79 seconden bleef de blonde atlete iedereen meer dan een seconde voor. (Leeuwarder Courant van 3 september 1990)

Vledderse Marjan Woudenberg verrast op de meerkamp. Op de baan in Emmen werden de Noordelijke districtsmeerkampkampioenschappen voor CD junioren gehouden. Ilja Kok uit Oldemarkt werd tweede op de zeskamp meisjes-D. Ze plaatste zich hiermee voor de landelijke finale in Bergen op Zoom. Heel verrassend vierde werd Marjan Woudenberg uit Vledder. (Opregte Steenwijker Courant van 5 september 1990)

Avondwedstrijden te Sneek. Bij de dames behaalde Jolanda Hes van Start’78 een dubbele overwinning door de 10.63 meter kogelstoot en de 32.98 meter met de discus.(Leeuwarder Courant van 6 september 1990)

Succes Madara Ruinemans. De Noordelijke baankampioenschappen voor CD junioren in Drachten leverde voor Start’78 de aardige oogst op van 11 medailles. Drie titels, drie tweede plaatsen en vijf maal een bronzen plak.
Madara Ruinemans werd kampioene op speerwerpen meisjes-C. De 4×80 meter estafetteploeg van de meisjes-C werd kampioen en bestond uit Marianne v.d. Pol, Natalie Heinen, Juliët Hassing en Madara Ruinemans. Ilja Kok uit Oldemarkt pakte de titel op kogelstoten meisjes-D. Ze pakte ook tweemaal een zilveren plak. Op discuswerpen en speerwerpen. Zilver was er ook voor Jazlin Ruinemans op de 1000 meter meisjes-D. Wilma de Boer kwam tot tweemaal een bronzen medaille bij de meisjes-D. Op kogelstoten en discuswerpen. Natalie Heinen won brons op verspringen meisjes-C. Juliët Hassing pakte dit eremetaal op de 1000 meter meisjes-C. Marjan Woudenberg uit Vledder behaalde brons op speerwerpen meisjes-D. (Opregte Steenwijker Courant van 10 september 1990)

Gerrit Veenstra wint Vijftien van Steenwijk. Gerrit Veenstra van het stad-Groninger GVAV-Rapiditas zegevierde zaterdagavond op fraaie wijze in de tiende editie van de Vijftien van Steenwijk. De 39-jarige Hennie Pot van Impala uit Drachten won de tien kilometer dames door Simone Guikema in de slotfase te verrassen. Simone kampte met stijve kuiten want woensdagavond had ze de 5000 meter op de baan in Utrecht gewonnen met een p.r. van 17 minuten en 4 seconden. Ze studeert ook in deze stad en gaat daar nu voor Hellas uitkomen.
Met 125 deelnemers waren er meer lopers dan ooit en daarover was organisatie secretaris Jan de Boer best tevreden. De trimloop over 7400 meter werd gewonnen door Vincent Beyk uit Oldelamer. Robert Jan Ritsema uit Steenwijk won de twee kilometer bij de jongens. (Opregte Steenwijker Courant en Het Dagblad van 10 september 1990)

Brechje Kaastra goed in vorm. Enkele pupillen van Start’78 namen in Heerenveen deel aan de door AV’55 georganiseerde pupillenwedstrijd. Bij de MPC was het wederom Brechje Kaastra die hoge ogen gooide. Zij werd eerste op de driekamp. Op de 1000 meter werd zij ook eerste. (Stellingwerf van 12 september 1990)

Jan de Lange clubkampioen van Start’78 lange afstand. Zaterdagmiddag werd in Steenwijk de 15 kilometer van Steenwijk verlopen. Het was de laatste wedstrijd, die meetelde voor het clubkampioenschap van Start’78. Jan de Lange werd kampioen bij de senioren, terwijl Frans Kluitenberg de beste man was bij de veteranen. (Stellingwerf van 12 september 1990)

Tiende plek voor dames Start’78. In Emmen werd zaterdag gestreden om het nationale kampioenschap van de verenigingscompetitie voor C en D junioren. Zowel de meisjes-C als de meisjes-D ploeg van Start’78 legde beslag op de tiende plaats. (Opregte Steenwijker Courant van 17 september 1990)

Jan de Lange tweede bij Hunebedloop. Zaterdag werd weer de jaarlijkse Hunebedloop in de bosrijke omgeving van Havelte gehouden. Jan de Lange van Start’78 werd tweede op de Koningsafstand, de 15 kilometer voor heren. Op de halve afstand maakten bij de veteranen Start’78 leden volop de dienst uit. Anne Bartelds won, Rein Gaastra besloot zijn sterke optreden met een tweede plaats. Jan Bos werd derde. Wolter Schapelhouman pakte de vierde plaats en voor Dirk Bijker was de zesde plaats. (Het Dagblad en Opregte Steenwijker Courant van 17 september 1990)

 

Hunebedloop
De deelnemers aan de Hunebedloop, met onder meer Harm Bakker (nr. 63), zorgden voor een boeiende strijd.

Noordelijke kampioenschappen pupillen. In Hoogeveen werden de Noordelijke kampioenschappen voor pupillen gehouden in de vorm van driekampen met een sprint, spring en werpnummer. Van Start’78 won Marloes Kok uit Oldemarkt de titel bij de MPA. Brechje Kaastra won bij de MPC. Joost Lasschuit werd tweede bij de JPB. Derde plaatsen voor Rolien Duiven MPA, Francisca de Boer MPA 2e jaar en Meri Kromkamp MPA. Op het lange loopnummer de 1000 meter werd Marloes Kok kampioen bij de meisjes Pup A en deed Brechje Kaastra dat bij de meisjes Pup C. (Opregte Steenwijker Courant van 19 september 1990)

Werp driekamp Start’78. De werpdriekamp die Start’78 op de drafbaan te Wolvega organiseerde, kreeg in Nico Hellendoorn (Dos-Kampen) bij de heren en Christa Speyer (NOP Emmeloord) bij de dames heel sterke winnaars. (Opregte Steenwijker Courant van 19 september 1990)

Acties op touw van Start’78. Om de verenigingskas te spekken zal atletiekvereniging Start’78 een tweetal financiële acties houden. De eerste betreft de verkoop van loten vor de Grote Clubactie, de tweede omvat een bollenactie. (Opregte Steenwijker Courant van 19 september 1990)

Clubkampioenschappen meerkamp Start’78. Frank de Jong en Sylvia Rozendal zijn volgens verwachting clubkampioen meerkamp geworden van de Steenwijker atletiekvereniging Start’78. Als extra attractie stond het polsstokhoogspringen op het programma. De winnaars van de meerkamp-kampioenschappen van Start’78 zijn als volgt: Heren 9-kamp: Frank de Jong; Dames 8-kamp: Sylvia Rozendal; Meisjes-A 8-kamp: Winanda Betten; Jongens-B 8-kamp: Jerioen Ritsema; Meisjes-B 8-kamp: Melanie Kooistra; Jongens-C 8-kamp: Mark Anthonissen; Meisjes-C 8-kamp: Madara Ruinemans; Jongens-D 8-kamp: Sebastiaan Harteveld; Meisjes-D 8-kamp: Ilja Kok; Jongens Pup.A 3-kamp: Koen Bijma; Meisjes Pup.A 3-kamp: Meri Kromkamp; Jongens Pup.B 3-kamp: Joost Lasschuit; Meisjes Pup.B 3-kamp: Sabrina de Lange; Jongens Pup.C 3-kamp: Jan Willem Schuiling; Meisjes Pup. C 3-kamp: Brechje Kaastra; Jongens mini Pup. 3-kamp: Marco Verheyen; Meisjes mini Pup. 3-kamp: Rinyanne Dirksma. (Het Dagblad van 25 september 1990)

Oktober 1990

Goede prestatie Frans Kluitenberg op halve marathon. In de Reest halve marathon die zaterdag te Meppel gehouden werd kwam Frans Kluitenberg uit Tuk uitstekend voor de dag met een overwinning in de veteranen klasse. Hij liep in een persoonlijk record van 1 uur 12 minuten en 44 seconden. Dat was voor de 43-jarige onderwijzer een verbetering van bijna twee minuten. Op de prestatieloop over ca. tien kilometer kwam Henk Mulder uit Noordwolde als eerste binnen. (Opregte Steenwijker Courant van 1 oktober 1990)

Start’78. Start’78 was goed vertegenwoordigd tijdens CD-wedstrijden in Leeuwarden. Madara Ruinemans sloot het baanseizoen af met een overwinning bij het verspringen meisjes C. Marloes Kok won de driekamp bij de pupillen. (Het Dagblad van 3 oktober 1990)

De taart van de week. De taart gaat naar Jolanda Hes, die namens de atletiekvereniging Start’78 aan de Grote Clubactie heeft meegewerkt en abusievelijk aan haar afgeleverde loten toch weer te bestemder plaatse afleverde. Voor die medewerking wordt zij hartelijk bedankt, anders zou een deel van de actie ‘in de war’ zijn gestuurd. Derhalve gaat de taart naar De Rikking 162E in Steenwijk. (Steenwijker Expres van 10 oktober 1990)

Sportcommissie geeft Start hoop. De sportcommissie zal de Steenwijker gemeenteraad adviseren om de atletiekvereniging Start’78 uitzicht te geven binnen vier jaar over een wedstrijdaccommodatie te kunnen beschikken die aan de eisen des tijds voldoet. (Opregte Steenwijker Courant van 10 oktober 1990)

Start’78-veteranen sterk op 60 kilometer estafette. De lange afstandgroep van Start’78 deed in Utrecht mee met vijf ploegen aan de 4 x 15 km estafetteloop. Deze wedstrijd is de enige van z’n soort in ons land, waarbij het predikaat officieus kampioenschap aan verbonden is. De eerste seniorenploeg van Start’78 werd 17e met een tijd van 3 uur en 31 minuten en 48 seconden. De veteranen vielen met een vierde plaats net buiten de prijzen met een tijd van 3 uur en 35 minuten en 40 seconden. De dames van Start’78 werden in hun klasse knap achtste in 4 uur 58 minuten en 18 seconden.
Jan de Lange kwam als eerste loper van de senioren in 49 minuten en 8 seconden bij de wissel. Thijs Stienstra benaderde met 52.51 min. dicht z’n persoonlijk record terwijl Egbert Vink zich wist te verbeteren tot 53.59 min. Brabantse Steenwijker Jack Wouters kwam tot 55.50 min.
De veteranen hadden in Arjen Guikema de snelste man in 52 minuten en 16 seconden. De gebroeders Sterkenburgh deden beiden met en persoonlijk record bijna niets voor hem onder. Folkert kwam tot 52.36 min. en Hans noteerde 52.51. Anne Bartelds maakte het kwartet vol met een tijd van 57.58 min., waarmee de ploeg vierde werd.
De dames waren met een achtste plaats ook best tevreden. Tineke Wolters kwam tot 70 minuten en 31 seconden. Marrie Sterkenburgh zette 72.43 minuten neer, Han Wouters 77.17 min. en debutante Renske Kromkamp scoorde heel knap 77.47 min.
De tweede heren veteranenploeg werd in die klasse 14e met een totaaltijd van 4 uren en 1 minuut en 46 seconden. Rein Gaastra 58.31 min., Joop Bomert 59.35, Jan Driegen 59.55 en Henk Vink 63.45 min. Een combinatieploeg van senioren en veteranen kwam tot 4.12,41 uur. Wolter Schapelhouman 60.33 min., Jebbe Westerbeek 62.09 min., Bert Kooistra 63.51 min. en Dirk Bijker 66.08 min. (Opregte Steenwijker Courant van 10 oktober 1990)

Start-bestuur: En toen waren er nog maar vier. Deze uitgave van De Kleine Pers beginnen we met het liedje van de tien kleine eendjes, die naar de zee zwommen maar waarbij er onderweg steeds minder eendjes overbleven. Het blijkt van frapante toepassing op het bestuur van Start’78, zo staat in het jongste clubblad te lezen. De Steenwijker atletiekvereniging kampt door verhuizing van twee bestuursleden naar elders met een nijpend tekort aan bestuursleden. En toen waren er nog maar drie. Gelukkig is Coby Luijten bereid gevonden een bestuursfunctie op zich te nemen, waardoor de atletiekvereniging voorlopig toch weer op vier zit.
Nog snel even een limerick die we uit hetzelfde clubblad optekenden en slaat op jurykontaktlid Gaaikema die recent bij wedstrijden door een speer werd geraakt: Een schone dame uit Steenwijks dreven, Stond er onlangs nog van na te beven: ‘Asjemenou, krijg nu ‘t heen en weer, Dwars door m’n mooiste blouse ‘n speer! Was dit nou een aanslag op mijn leven?’ (Rubriek ‘Uit De Kleine Pers’ in de Opregte Steenwijker Courant van 17 oktober 1990)

Jan de Lange noordelijk kampioen 25 kilometer. Jan de Lange uit Tuk is in Workum Noordelijk kampioen op de 25 kilometer geworden. De Start’78 atleet bleef in de vrij warme weersomstandigheden gemakkelijk overeind. In 1 uur 26 minuten en 27 seconden verbeterde hij zijn persoonlijk record met 3 seconden. Overigens was hij niet tevreden met de tijd, want de 38 jarige stayer had sneller gewild.
In Eindhoven leverde Jan van Elp uit Kallenkote een goede prestatie door in het zwoele warme weer de afstand te voltooien in 3 uren 16 minuten en 20 seconden. Een knap debuut op de marathon. Velen gingen aan de weersomstandigheden ten onder. Rob van der Wel wist puur op karakter de wedstrijd uit te lopen in 4 uren en 27 minuten. (Opregte Steenwijker Courant van 17 oktober 1990)

AVD-cross Dwingeloo (Meppeler Courant van 29 oktober 1990)

 

AVD-cross
De eerste drie van de grote AVD-cross: midden winnaar Herman Hofstee, links Berthold Berger (2e) en rechts Gerrit Veenstra (3e)

Sterkenburgh loopt marathon in Etten Leur. In Etten Leur werd zaterdag de Westbrabantse herfstmarathon gelopen. Veteraan Folkert Sterkenburgh liep een sterke marathon en finishte in 2.43.02, wat een veertigste plaats betekende in een veld van 1.500 lopers. Hans Sterkenburgh deed het ook goed en liep een tijd van 2.49.28, terwijl Marrie Sterkenburgh de 42.195 meter aflegde in 3.45.30. (Stellingwerf van 30 oktober 1990)

Atlete Ilja Kok (Oldemarkt) verbetert weer clubrecord. Het indooratletiekseizoen begon met wedstrijden in de Diekmanhal te Enschede. Ilja Kok uit Oldemarkt gebruikte als laatste wedstrijd bij de D-meisjes de laatste kans het clubindoorrecord te verbeteren tot 12 meter en 6 centimeter met de 2 kg kogel. Een eerste plaats voor haar. (Opregte Steenwijker Courant van 31 oktober 1990)

November 1990

Inwoner Wanneperveen dodelijk verongelukt De 36-jarige Willem Doze uit Wanneperveen is gisteravond op de Gasthuisdijk in Steenwijk dodelijk verongelukt. (Het Dagblad van 1 november 1990)

 

in memoriam Willem Doze

Atleten Start’78 op het erepodium. In de traditionele Plantsoenloop te Groningen won Juliet Hassing de 1200 meter bij de meisjes-C. In Hardenberg was Thijs Stienstra zaterdag de snelste op een prestatieloop over veertien kilometer. (Opregte Steenwijker Courant van 5 november 1990)

Start’78 van start met een loopgroep voor trimmers. Atletiekvereniging Start’78 start op maandagavond op de drafbaan te Wolvega, van 19.00 uur tot 20.30 uur, een hardlooptraining voor trimmers. Onder leiding van een deskundig en gediplomerd looptrainer wordt voor vrouwen en mannen vanaf 17 jaar, die regelmatig of af en toe eens hardlopen of voor diegene, die van plan zijn dit te gaan doen, training gegeven.
Men is op een verantwoorde wijze met zijn lichaam aan het trainen in plaats van maar wat aan te rommelen. Hierdoor maakt men sneller vorderingen en de kans op blessures is veel minder. Informatie kan worden verkregen bij Jan van Elp, tel. 05210-17926, of Hans Stroeve, tel. 05210-10228. (Stellingwerf van 7 november 1990)

Start’78 leden in de prijzen. Een aantal jeugdleden van Start’78 nam zondag deel aan de indoorwedstrijd in Sporthal De Kamp in Heerenveen. Bij de MPB was het Brechje Kaastra die met de eer ging strijken. (Stellingwerf van 7 november 1990)

Winterprogramma av Start’78. Voor de komende wintermaanden heeft de atletiekvereniging Start’78 een aantal wedstrijden op het programma staan. Op zaterdag 1 december de eerste bosloop nabij en op het terrein van camping ‘t Kappie. Zaterdag 12 januari is de vereniging organisator van de derde wedstrijd van de noordelijke veldloopcompetitie. WOC secretaris Jan de Boer van Start’78: “We konden helaas in Steenwijk geen geschikt parcours vinden, zodat we naar Havelte moeten uitwijken. We hebben besloten onze eigen tweede bosloop op te nemen in een wedstrijd die wij te Havelte organiseren. Onze laatste bosloop, de derde is weer op het terrein van ‘t Kappie en wel op zaterdag 9 maart”. (Opregte Steenwijker Courant van 9 november 1990)

Zege Frans Kluitenberg. De eerste wedstrijd van de Noordelijke crossloop competitie werd in Appelscha gehouden. Frans Kluitenberg uit Tuk won verrassend de wedstrijd bij de heren veteranen. Op het laatste nippertje verscheen hij aan de start. Een grieperige Jazlin Ruinemans zegevierde bij de 2e jaars meisjes-D. Bij de pupillen won Joost Lasschuit bij de 1e jaars jongens pup. A, terwijl Brechje Kaastra dat bij de meisjes pup. B deed. (Opregte Steenwijker Courant van 16 november 1990)

Berthold Berger van Start’78 in nationale selectie. Berthold Berger van het Steenwijker Start’78 is opgenomen in de nationale selectie lange afstand van bondscoach Has van Cuyk. De pas tweeëntwintigjarige atleet uit Wolvega dankt deze uitverkiezing aan het feit, dat hij enorm veel progressie heeft geboekt dit seizoen zowel op de midden als langere afstanden. Voor Berger die op zoek is naar een privé sponsor betekent het de eerste aanzet om aansluiting met de nationale top te krijgen waar hij naar streeft.
Berthold Berger begon als atleet bij Start’78 -waar hij onder zijn vader Arend trainde- maar verruilde deze vereniging voor AVD Dwingeloo. Bij Start’78 waren een aantal mensen het niet eens met de trainingsmethode van mijn vader. Berger koos voor de Dwingeler atletiekclub. ‘Als zestienjarige B-junior kreeg ik training van Ger van Leeuwen. En ik moet zeggen ik heb veel, zo niet alles van hem geleerd. Het was een mooie tijd’, blikt Berger hierop met tevredenheid terug. Maar na de nationale kampioenschappen in juli’87 vond Berger gezien zijn flinke vorderingen dat zijn trainingen te licht waren en keerde terug naar zijn oude vereniging Start’78.
Bij de Steenwijker vereniging verzorgde destijds Beint de Groot de training, terwijl ook nog Jack Wouters hier een jaar werkte nadat De Groot ermee was gestopt. Een periode waaarin Berthold Berger zijn eerder gemaakte vorderingen met sprongen achteruit zag gaan. Berger hierover: ‘Hoewel ik tien maanden intensief trainde liep het prestatieniveau wel vier jaar terug. Deze periode beschouwde ik dan ook als weggegooide tijd’. Berthold Berger een gedreven sporter klauterde toch weer uit het dal. ‘Nadat mijn vader mij drieënhalve maand had getraind nam ik contact op met Bram Wassenaar. Hij heeft mij een jaar getraind en op alle afstanden ging ik weer vooruit. Maar doordat Wassenaar het te druk kreeg kwam er een andere oplossing voor Berger uit de bus. ‘Ik ging tuinbouw studeren in Utrecht en kwam in contact met Klaas Lok. Deze liet weten mij wel te willen trainen dit na goed overleg met Wassenaar’. Het trainen bij Klaas Lok bevalt Berger tot nu toe uitstekend, hoewel het voor de atleet uit Wolvega wel even wennen was. ‘Lok houdt er een heel andere trainingsmethode op na dan de meeste andere trainers. Ik train nu louter op ontspanning en souplesse en beslist geen duurloopjes. Het explosieve moet door deze rustige trainingen in de wedstrijden plaatsvinden. En ik moet zeggen, de resultaten zijn prima’. (Opregte Steenwijker Courant van 16 november 1990)
Berthold Berger
Berthold Berger; ‘De trainingsmethode van Klaas Lok spreekt mij erg aan’.

Succes voor Arjen Guikema. In het Drentse Schoonebeek zorgde Start’78-atleet Arjen Guikema uit Steenwijkerwold voor een aangename verrassing, door zaterdag de wegloop over twintig kilometer bij de heren veteranen te winnen. (Opregte Steenwijker Courant van 19 november 1990)

Loopgroep voor gewone loper bij Start’78. De atletiekvereniging Start’78 is bezig om meer doelgericht de loopgroeptraining aan te pakken. Was het eerst zo, dat de wekelijkse traingen als één groep plaats vonden, nu wil men dat gaan splitsen in twee groepen. Dat wil zeggen een meer gerichte wedstrijdgroep en een groep die meer gericht is op de trimmers.
En vooral op de laatste groep willen de beide enthousiaste trainers Hans Stroeve en Jan van Elp zich gaan richten. ‘Op de drafbaan te Wolvega zijn we maandagavonds hiermee al begonnen en daarvoor is al een aardige belangstelling’, zegt Hans Stroeve, die de afgelopen zomer de taak van Jack Wouters over nam. ‘In Steenwijk trainen we woensdagavonds vanaf half acht met als startplaats de atletiekbaan van Start’78 aan de Parallelweg. (Steenwijker Expres van 21 november 1990)

Crossloop IJhorst. In IJhorst hield de Meppeler atletiekvereniging De Sprinter zaterdag de eerste van vier crosslopen. Bij de heren veteranen won Henk Mulder uit Noordwolde. Tineke Wolters zegevierde bij de dames veteranen. Winnaars bij de jeugdlopen waren André Klappe en Jazlin Ruinemans. (Het Dagblad van 28 november 1990)

December 1990

Jaap Lub wint eerste bosloop van Start’78. De eerste bosloop die Start’78 dit seizoen organiseerde leverde een verrassende zege op voor Jaap Lub uit Steenwijk. De militair greep de zege door absentie van de Start’78 cracks. Veteraan Folkert Sterkenburgh bood nog de meeste tegenstand. Bij de dames was de winst voor Marrie Sterkenburgh. (Opregte Steenwijker Courant van 3 december 1990)

Steenwijker Start’78 gaat over naar district Noord. De atletiekvereniging Start’78 gaat van het district Oost van de KNAU over naar district Noord. Dat besluit viel zaterdag tijdens de Unieraadsvergadering (de tweede kamer van de KNAU). Jarenlang is Start’78 bezig geweest dat te bewerkstelligen. (Opregte Steenwijker Courant van 3 december 1990)

De Lange wint halve marathon. Tijdens de halve marathon in Nijeveen is Jan de Lange uit Steenwijk van Start’78 eerste geworden. Winnaar Jan de Lange had wel verwacht voorin te eindigen, maar had weinig concurrentie, zo zei hij, omdat de crossers vanwege het seizoen wegblijven. De loop over 11,5 kilometer werd bij de heren gewonnen door Hilbrand Augustijn uit Steenwijk. De 5,5 kilometer bij de heren was voor Egbert Vink uit Steenwijk. (Meppeler Courant en Het Dagblad van 3 december 1990)

 

Nijeveen
Voor de derde keer werd in Nijeveen de halve marathon gehouden
V.l.n.r. Wolter Schapelhouman (30), Hilbrand Augustijn (15), Jan de Lange (1) en Egbert Vink (3)

Egbert. Hij ziet steeds weer kans in beeld te komen. De Steenwijker Start-atleet Egbert Vink haalde al eerder ‘De Zijlijn’ met zijn gevoel voor publiciteit. Overal waar een foto- of televisiecamera staat opgesteld is Vink voor de lens. Zo dook hij deze week op bij RTL 4. Terwijl ‘Match’ Nederlands kampioen Tony Dirks interviewde na afloop van de Waranda-loop in Tilburg, kwam de Steenwijker opnieuw in beeld. Al eerder haalde hij Studio-Sport tijdens het NK-veldloop. Ook op foto’s van andere (sport)evenementen is Vink vaak in beeld. Misschien iets voor het gemeentebestuur om hem te sponsoren? Mogelijk halen ze een goudvinkje in huis… (Opregte Steenwijker Courant van 7 december 1990)

Folkert Sterkenburgh sterke Start’78-veteraan. In IJhorst werd zaterdag de tweede wedstrijd van de Noordelijke veldloopcompetitie gehouden. Van de Start’78 leden deed vooral Folkert Sterkenburgh goede zaken, door de wedstrijd bij de heren veteranen te winnen. In de beide jaarklassen meisjes-D ging de zege naar een Start’78 atlete. Jazlin Ruinemans won bij de tweede jaars, terwijl Marjorie Timmerman dat bij de eerste jaars deed. Joost Lasschuit won ook de tweede wedstrijd bij de 1e jaars jongens Pup.-A en dat deed ook Brechje Kaastra bij de meisjes Pup.-B.
Jan de Lange uit Tuk deed goede zaken door een cross voor militairen in ‘t Harde te winnen. (Opregte Steenwijker Courant van 10 december 1990)

Jan de Lange (Tuk) wint bosloop van RTV Steenwijk. Jan de Lange uit Tuk, lid van de plaatselijke atletiekvereniging Start’78, heeft zaterdag de eerste van een serie van drie boslopen van de Ren- en Toervereniging Steenwijk gewonnen. De twee kilometer werd gewonnen door André Scholten uit Steenwijk, de vier kilometer door Pascal de Lange uit Tuk en de zes kilometer door Egbert Vink uit Steenwijk. (Het Dagblad van 10 december 1990)

Inbrekers uit op statiegeld… Sportkantines aan de Parallelweg in Steenwijk hebben ongewenst bezoek gehad. Ook de kantine van atletiekvereniging Start’78 kreeg bezoek van het inbrekersgilde. Daar werd een raampje geforceerd. Uit de vitrinekast werden (vermoedelijk) een aantal medailles weggenomen. Volgens een politiewoordvoerder is er verder niets vernield. (Opregte Steenwijker Courant van 14 december 1990)

Kuipers sloopwerken sponsor tweetal lange afstandlopers. Kuipers Sloopwerken, gevestigd te Steenwijk, is sponsor van een tweetal lopers op de lange afstand, die samen met Freek Kuipers (midden) op bijgaande foto zijn afgebeeld. Het gaat om Thijs Stienstra (links) en Jannes Jansen. Jansen traint zeker negentig kilometer per week. Dat geldt ook voor Stienstra, die eveneens lid is van Start’78 en aanvankelijk onder leiding van Jack Wouters een hoop leerde. Later trainde hij onder Hans Stroeve. De halve marathon heeft Stienstra al eens in een uur en dertien minuten afgelegd. ‘We zijn Kuipers zeer dankbaar voor zijn sponsoring, waardoor we ons in fraaie kleren tijdens de wedstrijden kunnen laten zien’, aldus Thijs Stienstra namens het tweetal. (Opregte Steenwijker Courant van 12 december 1990)

 

Kuipers sponsor

Twaalf overwinningen voor Start-leden bij indoor. De Frieslandhal te Leeuwarden was zaterdag omgebouwd tot een atletiek Arena. Een veertig leden van Start’78 wist naast een reeks persoonlijke records ook nog twaalf keer een eerste plaats te behalen. Het meeste succes was weggelegd voor Jeroen Ritsema, die bij de jongens-B de finale 60 meter sprint won, maar ook op kogelstoten z’n tegenstanders overtrof. Tineke Wolters won bij de dames veteranen de 1000 meter. Jolanda Hes zegevierde bij de dames op kogelstoten. Een heel sterk lopende Arjan Wolters won verrassend de 1000 meter bij de jongens-A. Ilja Kok won de drie-kamp bij de eerste jaars meisjes-C. De 1000 meter won Jazlin Ruinemans. Ook bij de eerste jaars meisjes-D succes. Marjorie Timmerman was in deze klasse de snelste op de 1000 meter. Ook een zege op de 1000 meter voor Joost Lasschuit bij de eerste jaars pupillen-A. Marloes Kok won de drie-kamp tweede jaars meisjes pupillen-A. Brechje Kaastra won de drie-kamp en de 1000 meter MPB. (Opregte Steenwijker Courant van 17 december 1990)

B en W: ‘Reserveren voor een wedstrijdbaan van Start’78. Burgemeester en wethouders van Steenwijk willen vanaf volgend jaar geld reserveren voor een wedstrijdaccommodatie van atletiekvereniging Start’78. Het college heeft de raad gevraagd in te stemmen met het voorstel een bedrag in de meerjarenbegroting 1991 op te nemen.
Start’78 secretaris Paul Kaastra vertelt desgevraagd dat in het oude plan van de atletiekvereniging een 400 meter kunststofbaan inclusief alle sportvoorzieningen, een clubgebouw en kleedkamers waren geschetst. ‘Op de huidige atletiekbaan mogen geen wedstrijden worden georganiseerd, omdat een wedstrijdbaan 400 meter moet zijn. Momenteel werkt het bestuur aan een nota, met daarin het toekomstige beleid van de vereniging en de mogelijkheden van een eigen accommodatie op de Nieuwe Gagels met de daarbijhorende prijskaartjes.(Opregte Steenwijker Courant van 24 december 1990)

Crossvierdaagse IJhorst. Tijdens de tweede wedstrijd van de Sprinter-crossvierdaagse werd er goed gepresteerd door de atleten uit deze regio. Van de Start’78-leden waren er eerste plaatsen voor Marjorie Timmerman (meisjes D), André Klappe (jongens B)en Henk Mulder (heren veteranen). (Het Dagblad van 24 en 28 december 1990)

Bron: Krantenknipsels uit de plakboeken van Hans Hes en het clubarchief van Rob en Ella de Jong

Naast de genoemde atleten komen in de diverse krantenknipsels e.d. meer (vermoedelijke) leden of medewerkers van Start’78 voor. Alle namen op een rijtje: Helma van der Aa, Mark Anthonissen, Hilbrand Augustijn, Bert Bakker, Harm Bakker, Olga Bakker, Richard Bayema, Anne Bartelds, Berthold Berger, Martin Berger, Alex Bergsma, Co Bergsma, Maint Berkenbosch, Saakje Berkenbosch, Mariëlle Betten, Winanda Betten, Vincent Beyk, Dirk Bijker, Jaap Koen Bijma, Nathalie Boelens, Ruud Boelens, Francisca de Boer, Jan de Boer, Wilma de Boer, Floris Boere, Joop Bomert, Jan Bos, Sandra Brandsma, Eva Broer, Saskia Brouwer, Willem Bruinewoud, Dirk Dedden, Alwin Deems, Sjoerd Deems, Esther van Dijk, Marian Dirksma, Rinyanne Dirksma, Schelte Alle Dirksma, Wim Doze, Carin Driegen, Freddy Driegen, Jan Driegen, Rolien Duiven, Jan van Elp, Alex Elswijk, Bastiaan Fidder, Nils Fokken, Freddy Gaal, Reint Gaastra, Bram Gijsbers, Erik de Goede, Jan Groen, Rian Groen, Bas te Grotenhuis, Niels te Grotenhuis, Herman Gruppen, Ans Guikema, Arjen Guikema, Simone Guikema, Sebastiaan Harteveld, Juliët Hassing, Martin Hasebos, Natalie Heinen, Hans Hes, Jolanda Hes, Willeke van der Hoeven, Andries Hof, Bert Hof, Hermien Hof, Jelle Hof, Wubo Hof, Nina Holland, Dick Honnef, Jos Houwer, Anja de Jong, Ella de Jong, Frank de Jong, Rob de Jong, Maaike Jongens, Marjolijn Jongens, Brechje Kaastra, Paul Kaastra, Marco Kaptein, André Klappe, Frans Kluitenberg, Ilja Kok, Marloes Kok, Bert Kooistra, Melanie Kooistra, Mirjam Kooistra, Jan de Krijger, Jacco Kromkamp, Jan Kromkamp, Meri Kromkamp, Renske Kromkamp, Sisca Kromkamp, Edwin Kuipers, Jan de Lange, Pascal de Lange, Sabrina de Lange, Joost Lasschuit, Marieke Leferink, Vincent Lodder, Jaap Lub, Coby Luijten, Nellie Mooiman, Henk Mulder, Wouter Onclin, Arjan Pit, Marianne van der Pol, Jean Postma, Joop Prins, Addy Ritsema, Jeroen Ritsema, Robert Jan Ritsema, Richard Roeters, Sylvia Rozendal, Denutha Ruinemans, Jazlin Ruinemans, Madara Ruinemans, Nerena Ruinemans, Wolter Schapelhouman, André Scholten, Jan Willem Schuiling, Henk Sloot, John Sloot, Roel Sloot, Nico Spanjer, Jan Spikman, Nico Spitzen, Julian Stampel, Lando Steenbergen, Diana Sterkenburgh, Folkert Sterkenburgh, Geeske Sterkenburgh, Hans Sterkenburgh, Marrie Sterkenburgh, Sietske Sterkenburgh, Sybrand Sterkenburgh, Thijs Stienstra, Hans Stroeve, Agaath van Tielen, Marjorie Timmerman, Yvonne van Veen, Albert Jan van der Veen, Henk van der Veen, Marco van der Veen, Willem van der Veen, Henk Veenstra, Joost Veldhuizen, Anneloes Venema, Jan Venema, Regina Venema, Yvo Verheyen, Petra Verdonschot, Egbert Vink, Henk Vink, Pieter Visser, Jeroen Vleer, Christiaan de Vos, Joop de Vos, Marianne de Vries, Iris Vromans, Inge Wierda, Rob van der Wel, Jebbe Westerbeek, Arjan Wolters, Jelmer Wolters, Nienke Wolters, Tineke Wolters, Marjan Woudenberg, Frank Wouters, Han Wouters, Jack Wouters, Rachel Wouters, Robert Zwerver en Sander Zwerver.

Reacties zijn gesloten.