De geschiedenis van START’78 in 1993

Januari 1993

Start: ‘Beweging in aanleg van nieuwe kunststofbaan’ Op bescheiden wijze hield atletiekvereniging Start’78 ook haar nieuwjaarsbijeenkomst. ‘In de aanleg van een nieuwe kunststof atletiekaccommodatie is wat meer beweging gekomen’, zo merkte voorzitter Rob van der Wel op. ‘Al kan dat voor ons natuurlijk niet snel genoeg gaan’.

Atletiek. Ondanks vorst en ijs toch volop activiteit van het atletiekfront. Bij indoorwedstrijden in de Veilinghal te Utrecht deed Marjorie Timmerman het prima met twee overwinningen. Op de 50 meter sprint wist ze de finale bij de meisjes-C te winnen. Op de 50 meter horden was ze ook de snelste.
De prestatieloop in Hardenberg leverde op de 10 kilometer een overwinning op voor Klaas v.d. Veen. In Den Ham won Anne Bartelds een prestatieloop over 10,4 kilometer in de veteranenklasse. (Opregte Steenwijker Courant van 4 januari 1993)

Marjolein Jongens goed in vorm op hoogspringen. Noordelijk atletiekend Nederland kwam het afgelopen weekend in de Bloemenveilinghal te Eelde volop in aktie bij indoorwedstrijden. Van Start’78 deed Marjolijn Jongens het voortreffelijk. Ondanks het feit dat er ‘s winters niet volledig op hoogspringen getraind kan worden wist de B-juniore toch over de 1.70 meter te komen. Jeroen Ritsema wist de 60 meter sprint finale bij de jongens-A te winnen. Ook voor André Klappe winst. Hij deed dat op de 1500 meter jongens-A. In de jongere jeugdklassen met massale deelname pakte ook een aantal Start’78 leden een prijs mee. Marloes Kok won de 60m horden. In de meisjes pup A klasse won Brechje Kaastra de 3-kamp. (Opregte Steenwijker Courant van 13 januari 1993)

Sterk begin Jan de Lange. Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk is het nieuwe jaar goed begonnen. Na vorige week de halve marathon in Nunspeet op zijn naam geschreven te hebben, liep hij dit weekend naar een tweede plaats in een cross in de Harskamp.
In IJhorst werd de derde loop van de crossvierdaagse van de Meppeler atletiekclub De Sprinter gehouden. Henk Mulder uit Noordwolde werd de snelste 50 plusser gevolgd door Joop Bomert. (Opregte Steenwijker Courant van 18 januari 1993)

Record Marjolijn Jongens. Tijdens het indoor weekend in de IJsselhal te Zwolle benadrukte Start’78 atlete Marjolijn Jongens uit Steenwijk haar talent op hoogspringen. De bijna 17-jarige B-juniore won het onderdeel in haar klasse met een hoogte van 1.72 meter. ‘Het springen ging dit keer beter vergeleken bij de wedstrijden eerder deze maand in Eelde’, oordeelde trainster Agaath van Tielen tevreden. Een prima prestatie ook voor Jeroen Ritsema door de finale 400 meter bij de jongens-A te winnen. (Opregte Steenwijker Courant van 27 januari 1993)

Februari 1993

VENO-snertloop. Voor het eerst stond tijdens de vijfde VENO-snertloop in Vollenhove ook een tien kilometer op het programma. In de groep 36 jaar en ouder won Harm Bakker deze afstand. Op een kortere afstand over vijf kilometer wist Joop Prins bij de 36 plussers de snelste te worden. (Het Dagblad en Opregte Steenwijker Courant van 1 februari 1993)

Jan de Lange wint bosloop Woldberg. De tweede bosloop van atletiekvereniging Start’78 werd zaterdag op grootse wijze gewonnen door Jan de Lange uit Tuk. Met een sublieme bliksemstart sloeg hij in de eerste ronde op het vrij pittige parcours z’n slag op de naaste concurrenten. Die meesterzet van de ouwe rot had tot gevolg dat de voorsprong tot het einde gehandhaafd bleef en hij zo onbedreigd winnaar werd. Martin Hasebos kwam nog tot op negen seconden, waarmee hij wel de snelste senior werd. Bij de vrouwen was er opnieuw winst voor Marrie Sterkenburgh. (Opregte Steenwijker Courant van 1 februari 1993)

Clubtitels Start’78 voor dames Sterkenburgh. Zaterdagmorgen werd op de Woldberg bij Steenwijk de tweede clubcross van Start’78 gehouden. Bij de dames was Marrie Sterkenburgh een klasse apart en heeft met twee overwinningen de clubtitel al op zak. Ook Diana Sterkenburgh, die bij de senioren-dames won, heeft het kampioenschap binnen.(Stellingwerf)

Jeugd Start sterk in Emmeloord. De indoorwedstrijd in de Bosbadhal te Emmeloord leverde de Start-atleten veel ereplaatsen op. De driekamp voor eerstejaars meisjes-C werd een overwinning voor Marjorie Timmerman. Jazlin Ruinemans won bij de tweede jaars C-meisjes. Op het aparte onderdeel 35 meter werd ze eerste. Marloes Kok (Oldemarkt) was veruit de beste bij de 2e jaars meisjes D. Winst op de 3-kamp voor Brechje Kaastra bij de 2e jaars pup. A. (Opregte Steenwijker Courant van 8 februari 1993)

Comeback van Sterkenburgh. Hans Sterkenburgh vierde zaterdag zijn comeback op de Recreanaloop in Leeuwarden. Hij was een jaar niet in actie geweest vanwege een lastige blessure. Zondag zegevierde Folkert Sterkenburgh in Sneek bij de veteranen in een wedstrijd over 8.800 meter. (Stellingwerf van 10 februari 1993)

Ereplaatsen Start’78 in noordelijke veldloopcompetitie. De vierde en laatste wedstrijd van de noordelijke veldloopcompetitie, gehouden in het recreatiegebied Froskepolle te Leeuwarden leverde voor de Start’78 atleten een aantal ereplaatsen op, die tevens goed waren voor een plaats op het ereschavot in de eindstand van de competitie. Jazlin Ruinemans zegevierde bij de meisjes-C. Saskia Brouwer won bij de 2e jaars meisjes pup.A. Bij de 1e jaars meisjes pup.A ook al winst voor Start’78 met Ivonne van Veen. Fredau Kaastra won bij de meisjes pup.B. In de eindstand van de veldloopcompetitie vielen Jazlin Ruinemans (meisjes-C) en Saskia Brouwer (meisjes Pup.A 2e jrs.) in de 1e prijzen. (Opregte Steenwijker Courant van 15 februari 1993)

Start’78 atleten succesvol in cross IJhorst. De crossloop vierdaagse te IJhorst werd zaterdag met de laatste wedstrijd afgerond. Bij de vijftig-plussers was Henk Mulder uit Noordwolde weer oppermachtig. Hij won de 7500 meter ditmaal in 28.57 min en werd daarmee ook een heel sterke eindwinnaar. Marjorie Timmerman won de 2500 meter bij de meisjes-C in 10.37 min en won ook het eindklassement.
Bij een cross in Appelscha won Diana Sterkenburgh bij de meisjes 16-19 jr de 3km. Mariska Wierda deed dat bij de meisjes 12-15 jr. Een loop over 7km zaterdag te Heerenveen leverde Egbert Vink de eerste plaats op in 25.28 min. (Opregte Steenwijker Courant van 22 februari 1993)

 

IJhorst In IJhorst werden zaterdag winnaars van de crossloop van De Sprinter uit Meppel gehuldigd. (Foto: Frens Jansen)Middenboven: Henk Mulder; 2e rij van boven: Joop Bomert en Jan Groen

Marjolijn Jongens Nederlands kampioene. De nationale jeugd atletiekkampioenschappen indoor in de Houtrusthal te Den Haag leverde dit maal voor Start’78 atlete Marjolijn Jongens de titel op hoogspringen meisjes-B op. Na de zilveren medaille outdoor nu dan een greep naar de macht. Dat deed ze met allure. Met haar concurrente om de eerste plaats werd in de eerste poging 1.71 m gehaald. De lat ging naar 1.74m. In een zinderende finale slaagde Marjolijn er in de derde poging de 1.74m te halen en faalde haar concurrente.
In de series 800 meter meisjes-B werd Jazlin Ruinemans vierde in een tijd die later genoeg bleek om in de finale uit te mogen komen. Helaas vond de tweede dag van het indoorkampioenschap geen doorgang, doordat een groot raam in het dak het door de storm begeven had en het niet verantwoord leek om de daaronder gelegen indoorbaan te gebruiken. Het gehele programma voor de tweede dag is nu verschoven. (Opregte Steenwijker Courant van 22 februari 1993)

Winnares op halve kracht. Het klinkt tegenstrijdig. Hoogspringster Marjolijn Jongens uit Steenwijk werd afgelopen weekeinde Nederlands kampioene hoogspringen bij de meisjes-B. Ze sprong ook een nieuw persoonlijk record, 1.74 meter. Maar pijnvrij verliep het toernooi niet, want Jongens heeft al en paar maanden last van een rugblessure. ‘Ze hadden mij zelfs afgeraden om aan de indoorwedstrijden mee te doen’. (Zwolse Courant van 23 februari 1993)

Steenwijkers naar WK-veldloop. Tijdens de selectiewedstrijden, tevens ook het nationaal militair veldloopkampioenschap in Assen, wisten Martin Hasebos uit Steenwijk en Jan de Lange uit Tuk zich door hun klassering te plaatsen voor het wereldkampioenschap veldloop voor militairen. Deze wordt dit jaar in ons land gehouden op het parcours bij Duindigt te Wassenaar. (Zwolse Courant van 22 februari en Opregte Steenwijker Courant van 26 februari 1993)

Hoogspringster Marjolijn Jongens ‘Als het echt moet, sta ik er altijd…’ In een zinderende finale werd Marjolijn Jongens uit Steenwijk afgelopen zaterdag Nederlands indoor-kampioene bij de jeugd op het onderdeel hoogspringen. De 17-jarige RSG-scholiere, lid van Start’78, hoopte evenals haar trainster Agaath van Tielen op een plaatsje bij de eerste drie. Vooraf was er echter grote twijfel, omdat Marjolijn vanwege een vervelende rugblessure nauwelijks had kunnen trainen. In de Houtrusthallen in Den Haag voltrok zich echter een klein wondertje. In de derde poging slaagde Marjolijn er in om over 1.74 te springen, haar concurrente faalde. Naast mensen als Berthold Berger, John Sloot en Marianne de Vries heeft Start’78 er dus weer een nationale topper bij. Binnen de club wordt Marjolijn een natuurtalent genoemd. Zelf reageert ze vrij nuchter en onbevangen op het succes. ‘Als het moet sta ik er altijd, blessure of geen blessure. Maar een nationale titel had ik niet verwacht…’
Volgens haar trainster Agaath van Tielen is ze wat ‘flierefluiterig’ aangelegd. ‘Als dat meisje eens een paar jaar blessurevrij kon trainen, zou ik wel eens willen zien wat er allemaal mogelijk is. Dat ze vrijwel zonder training Nederlands kampioene kan worden is toch eigenlijk niet te geloven’. (Opregte Steenwijker Courant van 26 februari 1993)

 

Marjolijn
Marjolijn Jongens, levensgenieter en topsporter: ‘Het is niet zo dat ik me bij een tegenvaller drie dagen druk ga zitten maken’. (Foto: Sieb van der Laan)

 

Maart 1993

Atletiek. Bij de noordelijke veldloopkampioenschappen won Sabrina de Lange op de bijnummers bij de eerste jaars meisjes-D. (Opregte Steenwijker Courant van 1 maart 1993)

Steenwijkse Jazlin Ruinemans snelt naar NK-goud 1.000 meter. Het gaat uitstekend met Start’78 op de nationale indoorkampioenschappen. Na de titel vorige week van Marjolijn Jongens op het hoogspringen, was het nu Jazlin Ruinemans (15) die op het hoogste treedje in Den Haag mocht staan voor de 1.000 meter meisjes-C. Zaterdag plaatste ze zich via de series, zondag in de finale nam ze halverwege kordaat de leiding. De laatste 50 meter werd zeer spannend, maar Jazlin slaagde er in nipt te zegevieren in 3 minuten en 1,92 seconden. De finishfoto moest ervoor worden bestudeerd. (Opregte Steenwijker Courant van 1 maart 1993)

Hans Hes en Jazlin Ruinemans over indoor Start’78: ‘Ook de dertiende zal wel vlekkeloos verlopen’ In de Meenthe wordt zaterdag voor de dertiende keer in successie de atletiek-indoor van Start’78 gehouden. De Steenwijker sportvloer wordt dan bevolkt door ruim 500 atleten, afkomstig uit heel Nederland. Zeventig vrijwilligers zijn in touw om alles vlekkeloos te laten verlopen. Hans Hes is bij de club één van de belangrijkste mensen achter de schermen. Zijn telefoon stond de afgelopen weken roodgloeiend. Jazlin Ruinemans loopt morgen een thuiswedstrijd. Jazlin doet mee aan de driekamp. De 15-jarige Havo-scholiere kan nog maar nauwelijks geloven dat ze zich Nederlands kampioene op de duizend meter mag noemen. Voor juniore Jazlin Ruinemans moet het allemaal nog beginnen. Voor Hans Hes zit het grootste deel van het werk voor de indoor er op. ‘ Ik ben er morgen alleen voor wat algemeen toezicht. In de gaten houden dat alle onderdelen op tijd beginnen. Het publiek van de sportvloer houden. Alles zal wel weer vlekkeloos verlopen…’ (Opregte Steenwijker Courant van 5 maart 1993)

 

Hans en Jazlin
Hans Hes en Jazlin Ruinemans klaar voor dertiende indoordag van Start’78. (Foto: Sieb van der Laan)

Topprestaties op Indoor Steenwijk. De massale deelname van bijna 550 deelnemers aan de 13e indoor atletiekdag vanStart’78 leverde zaterdag ook een aantal topprestaties. Voor eigen publiek maakte Start’78-talent Marjolijn Jongens waar, dat ze op hoogspringen bij de meisjes-B nationaal kampioene is. In De Meenthe met iets minder gunstige omstandigheden sprong ze toch maar even 1.70m hoog en won dit onderdeel fraai in de meisjes-A klasse. Het kogelstoten bij de vrouwen leverde weer een zege op voor Jolanda Hes. ‘Dank zij de inzet van de vele vrijwilligers zijn we er toch weer in geslaagd het geheel perfect te laten verlopen’, blikt voorzitter Rob v.d. Wel tevreden terug.
Tijdens de indoordag werden ook twee nationaal kampioenen van Start’78 gehuldigd. Marjolijn Jongens voor haar titel op hoogspringen meisjes-B en Jazlin Ruinemans voor de titel op de 1000 meter meisjes-C. Enkele Start’78 jaarprijzen werden zaterdag ook in De Meenthe uitgereikt. Ilja Kok uit Oldemarkt ontving de Rob de Jong Prestatiebeker uit zijn handen over het jaar 1992. De Shop Sportive-beker (pupillen) werd toegekend aan Brechje Kaastra. (Opregte Steenwijker Courant van 8 maart 1993)

 

Hoogspringen
Bijna 550 deelnemers namen deel aan Indoor Steenwijk. (Foto: Sieb van der Laan)
Links jurylid hoogspringen Willem van der Veen
Kogelstoten
Ook de jeugd wist zich goed te redden met het kogelstoten. (Foto: Sieb van der Laan)
Links jurylid kogelstoten Nel Zwerver

Jan de Lange weer in vorm. De halve marathon die zaterdag in Leeuwarden werd gehouden, verliep voor Start’78 atleet Jan de Lange weer uitstekend. Van het gehele deelnemersveld werd hij vijfde en daarmee ook de snelste veteraan.
De eerste baanwedstrijd buiten leverde voor A-junior Andre Klappe gelijk al een overwinning op. Op de kunststofbaan te Emmeloord won hij bij de mannen de 5000 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 10 maart 1993)

Jan de Lange onbetwist sterkste in laatste bosloop Start’78. Onder een schitterend voorjaarszonnetje werd zaterdag op de Woldberg de laatste bosloop van Start’78 gehouden. Bij de mannen maakte veteraan Jan de Lange zonder meer duidelijk, dat hij al in een voortreffelijke vorm verkeerd. De veteraan uit Tuk won, terwijl A-junior André Klappe op 44 seconden volgde. De Lange werd hiermee clubkampioen bij de de veteranen en tevens algemeen winnaar. André Klappe pakte de titel bij de heren-senioren, Diana Sterkenburgh bij de dames-seniorenen en bij de veteranen Marrie Sterkenburgh. (Opregte Steenwijker Courant van 15 maart 1993)

Berger oppermachtig in Grouster Merenloop. (Leeuwarder Courant van 15 maart 1993)

 

Merenloop
De latere winnaar Berthold Berger heeft na de eerste passage van het Akwadukt Fryslân al een beslissende voorsprong in de Grouster Merenloop. (Foto: LC/Paul Janssen)

Atletiek. De Friese veldloop klassieker, de Merenloop van Grouw leverde drie overwinningen op voor Start’78 atleten. Berthold Berger won de wedstrijd bij de mannen senioren over twaalf kilometer met ruime voorsprong. Het beslist niet gemakkelijke parcours over hekken en drassige weiden liep hij in 37 minuten en 51 seconden. De winst in de mannen veteranenklasse 45-49 jaar ging naar Harm Bakker. De Blankenhammer stayer deed alsof het zijn dagelijks werk was. Een klasse ouder, die van 50 plus leverde winst op voor Henk Mulder uit Noordwolde.
In een wegloop over een halve marathon te Nieuwleusen zegevierde Arjen Guikema bij de veteranen in de 1a klasse (40-44 jaar). (Opregte Steenwijker Courant van 17 maart 1993)

Eerste prijzen Brechje Kaastra en Guido Oldert. (Stellingwerf van 24 maart 1993)
Serie records en ereplaatsen Startleden in laatste indoor. De laatste indoorwedstrijd in sporthal De Kamp te Heerenveen leverde voor de Start’78 atleten naast de ereplaatsen ook nog enkele clubrecords op. Ilja Kok uit Oldemarkt won bij de meisjes-B het kogelstoten. Jeroen Ritsema zorgde op de 40 meter jongens-A voor een overwinning. Guido Oldert was bij de jongens-C de beste allrounder op de 3-kamp. Brechje Kaastra won de 3-kamp 2e jrs. meisjes pup. A. (Opregte Steenwijker Courant van 23 maart 1993)

Mariska Wierda eerste in Boschoord. (Stellingwerf van 31 maart 1993)
Martin Hasebos wint tijdloop Boschoord. De jaarlijkse tijdloop bij Hoeve Boschoord over 3500 meter werd dit jaar met overmacht gewonnen door Martin Hasebos uit Steenwijk. Vorige week werd hij in het WK-veldloop voor militairen dat in Wassenaar gehouden werd nog 116e en de afgelopen week zegevierde hij nog in een halve marathon te Oldebroek. Mariska Wierda was de snelste bij de meisjes. (Opregte Steenwijker Courant van 29 maart 1993)

Jan de Lange snelste veteraan op halve marathon in Leek. De vorm van Start’78 Jan de Lange uit Tuk is weer stijgende. Na het WK veldloop, waarin hij 104e werd, was hij zaterdag in de Leekster Lenteloop over een halve marathon alweer volledig in zijn element. Met een tijd van 1 uur, 7 minuten en 53 seconden kwam hij als vierde binnen maar ook tevens als veruit de snelste veteraan.
In een halve marathon te Groningen werd Arjen Guikema uit Steenwijkerwold de snelste veteraan. (Opregte Steenwijker Courant van 29 maart 1993)

Klappe derde op NK indoor. De uitgestelde tweede wedstrijddag van het NK indoor voor de jeugd, bracht voor Start’78 A-junior Andre Klappe een bronzen medaille op de 3000 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 31 maart 1993)

Training Start’78 in Wolvega naar ‘Molenwiek’? Donderdagavond hield atletiekvereniging Start’78 haar jaarvergadering in het clubgebouw in Steenwijk. Uit de mededelingen van secretaris Paul Kaastra bleek, dat Start’78 nog geen nieuwe plaats voor haar trainingsactiviteiten heeft, nu de oude drafbaan een andere bestemming heeft gekregen. Samen met de gemeente wordt gezocht naar een oplossing, misschien bij Sportpark Molenwiek. (Stellingwerf van 31 maart 1993)

April 1993

Zeer smalle bestuursbasis Start’78. Atletiekvereniging Start’78 hield haar algemene ledenvergadering in het clubgebouw bij de sintelbaan aan de Parallelweg. Op het punt bestuursverkiezing werden geen kandidaten gevonden. Door het vertrek van mevrouw Coby Luijten bestaat dat nog maar uit drie personen. Secretaris Paul Kaastra die de vergadering voorzat stelde dat dit eigenlijk te klein is en heel kwetsbaar. Met de door ziekte afwezige voorzitter Rob v.d. Wel en peningmeester Arjen Guikema vormt hij het huidige bestuur van Start’78.
Nu de ontwikelingen voor de aanleg van een nieuwe kunststof atletiekbaan in Steenwijk wat duidelijker vormen begint aan te nemen zal daarop worden ingespeeld met het instellen van een soort begeleidingscommissie, waarin een aantal oudgedienden van Start’78 plaats zal nemen.
Tijdens de ledenvergadering werd ook bekend gemaakt wie in aanmerking kwamen voor de diverse prestatiebekers. De Postemabeker werd toegekend aan Jan de Lange. De Ruczynskibeker was voor Marianne de Vries en de Reinardsbeker kreeg Jebbe Westerbeek voor een jaar in zijn bezit.
De trainingsstaf van Start’78 blijft dit jaar ongewijzigd. Hoofdtrainster Agaath van Tielen wordt voor de senioren en AB-junioren bijgestaan door Richard Roeters terwijl dat bij de jonge categorieën zijn: Ella de Jong, Jeroen Rtsema, Arjan Wolters en Frank de Jong. De lange afstandsgroep staat onder leiding van Hans Stroeve, Arjen Guikema en Jan van Elp. Bij de trimgroep heeft Ella de Jong de plaats ingenomen van Agaath van Tielen. (Opregte Steenwijker Courant van 2 april 1993)

Jan Groen snelste op 3000 meter. (Stellingwerf van 14 april 1993)
Start’78 opent baanseizoen met serie nieuwe records. Atletiekvereniging Start’78 had paaszaterdag de primeur van de eerste seizoenswedstrijd op de baan. De wedstrijdcommissie van Start’78 had de sintelbaan in goede staat gebracht, zodat op de loopnummers snelle tijden gerealiseerd konden worden. Als enig schoonheidsfoutje werd geconstateerd dat het gras van het middenterrein niet was gemaaid. De beste resultaten van Start-atleten uit een lawine van uitslagen zijn: Mannen 100m. 1. Frank de Jong. 3000m 1. Jan Groen. Verspringen 1. Frank de Jong. Vrouwen 100m 1. Sylvia Rozendal. 3000m 1. Marrie Sterkenburgh. Jongens-A 100m 1. Jeroen Ritsema. Jongens-B 3000m 1. Andries Hof. Meisjes-B 100m 1. Marjolijn Jongens. 800m 1. Jazlin Ruinemans. verspringen 1. Marjolijn Jongens. Kogelstoten 1. Ilja Kok. Meisjes-c Hoog 1. Jazlin Ruinemans. Meisjes-D Kogelstoten 1. Marloes Kok. Meisjes pup.A 3-kamp 1. Brechje Kaastra. 1000m 1. Sakia Brouwer. Jongens pup.B 3-kamp 1. John de Graaf. 1000m 1. John de Graaf. Jongens pup.C 1000m 1. Jasper Hielken. Meisjes pup.C 3-kamp 1. Lauran Brandsma. 1000m 1. Lauran Brandsma. (Opregte Steenwijker Courant van 14 april 1993)

Jan de Lange sterk in halve marathon. Start’78-atleet Jan de Lange uit Tuk was in een halve marathon te Geesteren weer ongenaakbaar in de veteranenklasse, waarbij hij slechts vier jongere senioren voor zich hoefde te dulden. (Opregte Steenwijker Courant van 14 april 1993)

Start’78 leden volbrengen zware marathon Rotterdam. Een regenachtige marathon van Rotterdam en elfduizend deelnemers, die als een langgerekt bont lint door de Maasstad trok, kostte ditmaal veel energie van al die kilometervreters. Volgens de binnengekomen gegevens was Frans Kluitenberg uit Tuk ditmaal de snelste loper met een gelopen tijd van 2 uren 51 minuten en 37 seconden. Veteraan Folkert Sterkenburgh zat dicht bij hem met 2.51,45 uur. Een persoonlijk succes werd het voor Rien Kors die z’n p.r. met een kwartier wist te verbeteren tot 3.04,58 uur. Nico Janssen voltooide de 42 km en 195 m in 3.11,08. Piet Timmerman en Dirk Bijker vonden elkaar tussen al die deelnemers en gingen gezamenlijk door de finish in 3.12,24 uur. Harry van Essen moest de laatste kilometers vechten tegen alle elementen, maar bereikte het finishdoek op de Coolsingel in 3.28,24 uur. (Opregte Steenwijker Courant van 21 april 1993)

Clubrecords voor Marjolijn Jongens en Marloes Kok. Baanwedstrijden in Zwolle en Leeuwarden leverden voor de Start’78 atleten een reeks ereplaatsen op. In Zwolle won Marjolijn Jongens het hink-stapverspringen bij de meisjes-B met een verbetering van het clubrecord. Ook op de 100 meter horden was ze de beste, terwijl ze het hoogspringen onder slechte omstandigheden won met 1.60 m Eerste jaars B-juniore Ilja Kok uit Oldemarkt begon in haar nieuwe leeftijdsklasse ook uitstekend. De 400 meter won ze en het speerwerpen. Rixt Bode wist in deze klasse de 200m te winnen. Jeroen Ritsema won bij de jongens-A de 200m. Roel Sloot won de 800m bij de jongens-B.
In Leeuwarden was Marloes Kok de uitblinkster bij de meisjes-D. Op de vier onderdelen waaraan ze meedeed werd ze telkens eerste. Vooral die op hoogspringen met 1.57 m was een landelijke topprestatie. Ze verbeterde haar eigen clubrecord met eventjes 5 cm. Ook de 60m sprint won ze, het speerwerpen en het kogelstoten. (Opregte Steenwijker Courant van 21 april 1993)

Goede resultaten jeugd Start. De jeugdleden van Start’78 namen zaterdag deel aan een baanwedstrijd op de kunststofbaan in Assen. Guido Oldert bleek in blakende vorm. Op het kogelstoten en speerwerpen voor jongens-C werd hij eerste. Jazlin Ruinemans won de 600m meisjes-C in een sterke tijd. (Stellingwerf en Opregte Steenwijker Courant van 28 april 1993)

Jan de Lange wint met gemak halve marathon Winschoten. De halve marathon van Winschoten leverde zondag als algemeen winnaar op Jan de Lange uit Tuk. De Start’78 atleet had ditmaal geen noemenswaardige tegenstand en kon heel ontspannen lopen. Woensdagavond werd hij in een stratenloop te Amersfoort vijfde, met wel de aantekening van snelste veteraan. (Opregte Steenwijker Courant van 28 april 1993)

Mei 1993

Start’78. De fractie van het RPF/GPV heeft moeite met de 1,5 miljoen die beschikbaar komt voor atletiekvereniging Start’78. Ook het CDA liet zich kritisch uit over Start’78. ‘We zijn nu twee jaar aan het praten met Start en in al die tijd hebben zij niets gedaan, wat toch wel erg jammer is. Wellicht heeft dat te maken met de bestuurlijke problemen waar Start mee te maken heeft’. (Zwolse Courant van 3 mei 1993)

Berthold Berger snelste over tien kilometer. Friese atleten waren op Koninginnedag op diverse plaatsen aktief. De traditionele tien kilometerloop in Emmeloord werd een prooi voor Berthold Berger van Start’78. (Leeuwarder Courant van 3 mei 1993)

Tukse Jan de Lange tweede in ‘Oranje’ stratenloop. De traditionele stratenloop op Koninginnedag te Emmeloord leverde een dubbel zege op voor atleten van Start’78. Berthold Berger werd de grote winnaar in de wedstrijd over tien kilometer. De tweede plaats was voor veteraan Jan de Lange op precies een minuut en derhalve winnaar in de 40-plus klasse. Harm Bakker werd de snelste veteraan in de 45-49 jaar klasse. (Opregte Steenwijker Courant van 3 mei 1993)

Veteranen Start goed in begin competitie. Zowel de heren- als dames veteranenploeg van Start’78 maakte in de eerste poulewedstrijd van de nationale competitie een goed begin. De heren, uitkomend in de eredivisie (1e klas), werden zondag in Aalsmeer van de 18 deelnemende ploegen keurig middenmoter. Absolute topper werd Jan de Lange. Hij zegevierde op de 5000 meter. Een goed debuut ook van de Start’78 dames-veteranen. Zij komen uit in de eerste divisie (2e klas) en werden 9e. (Opregte Steenwijker Courant van 5 mei 1993)

Hans Spitzen verrassing bij Startveteranen. De Start’78-atleten kwamen zondag met een dames- en herenploeg uit in de competitie Aalsmeer. Bij de heren was Hans Spitzen uit Wolvega de grote verrassing. Deze oud-hardloper van Start zorgde voor veel punten op de onderdelen discuswerpen en speerwerpen. (Stellingwerf van 5 mei 1993)

Uitstekende prestatie Steenwijker Jeroen Ritsema op baan Emmeloord. Bij baanwedstrijden in Emmeloord leverde Jeroen Ritsema van Start’78 prima prestaties op de sprint tweekamp. De A-junior zegevierde op de 100 meter met tegenwind in 11,3 seconden. Jeroen werd in Emmeloord totaal winnaar bij mannen en A-junioren.
Ruim een etmaal na Emmeloord kwamen Start’78 atleten op de baan in Lelystad in aktie. In een speciale 1500m race won Berthold Berger die in 3 minuten en 42,9 seconden, waarbij een harde wind een veel betere tijd in de weg stond. Henk Mulder uit Noordwolde wist een stratenloop over tien kilometer in Westerbork te winnen in de veteranenklasse. (Opregte Steenwijker Courant van 10 mei 1993)

Jan de Lange met glans door ’10 mijlen van Epe’ Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk won woensdagavond met grote overmacht een wegloop over 10 Mijlen (16090 meter) te Epe. Warm weer en een glooiend parcours deerde hem niet. (Opregte Steenwijker Courant van 14 mei 1993)

Winst Start’78 atleten op werpersavond Heerenveen. De traditionele werpersavond in Heerenveen leverde woensdag een viertal overwinningen op voor Start’78 atleten. Jolanda Hes won de driekamp bij de vrouwen. Geeske Sterkenburgh zegevierde op de driekamp meisjes A. Guido Oldert won met overmacht de driekamp jongens C. De overwinning bij de meisjes C ging naar Marjorie Timmerman. (Opregte Steenwijker Courant van 14 mei 1993)

Atletiek. Vrijdagavond kwamen de broers Berthold en Martin Berger uit op de 3000 meter in Lelystad. Berthold won in 8,26, Martin liet 9.14 noteren. Zaterdag werd in Sint Jacobiparochie de Bildtse marathon gehouden. Folkert Sterkenburgh kwam in de harde wind op het parcours tot een redelijke tijd van 2.58.45 (tweede bij de veteranen). (Stellingwerf van 19 mei 1993)

Goede resultaten Start’78 in verenigingscompetitie. De eerste wedstrijddag van de senioren competitie pakte goed uit voor met name de mannenploeg van Start’78, die uitkomend in de districts tweede klas in de poule Emmen vierde werden. De vrouwenploeg legde in Emmen beslag op de zesde plaats. Sylvia Rozendal was de snelste op de 100m horden.
Na de eerste dag van de noordelijke CD competitie in Drachten staan de Start’78 ploegen er ook goed voor. De meisjes-C staan in de eerste klas vierde. Jazlin Ruinemans won de 1000m. De meisjes-D staan op de derde plaats. Marloes Kok won het kogelstoten. De vijfde plaats wordt ingenomen door de jongens-D. In de tweede klas staan de jongens-C na de eerste wedstrijd bovenaan. (Opregte Steenwijker Courant van 19 mei 1993)

Jan de Lange winnaar van Lambertusloop Oldemarkt. De twintigste editie van de Lambertusloop in Oldemarkt werd vrijdagavond gewonnen door Jan de Lange uit Tuk. Opnieuw bleef de veteraan van Start’78 al zijn tegenstanders de baas. Jan de Lange kon na ’87, ’89 en ’90 zich voor de vierde maal op de erelijst laten bijschrijven. Joke Laan van Hollandia uit Hoorn (op vakantie in deze regio) won bij de dames. (Zwolse Courant van 24 mei 1993)

Berthold Berger studentenkampioen. Start’78 lid Berthold Berger uit Wolvega nam op Hemelvaartsdag deel aan het Nederlands kampioenschap voor studenten. Hij wist de 1500 meter als snelste te lopen. (Stellingwerf van 24 mei 1993)

Acht titels voor Start’78 op noordelijke kampioenschappen. Met liefst acht titels was atletiekvereniging Start’78 één van de succesvolste verenigingen bij de noordelijke baankampioenschappenvoor senioren en AB-junioren in Assen. Jeroen Ritsema won bij de jongens-A de 100m en de 200m. André Klappe behaalde op de 800m de titel. Ook op de 1500m was hij eerste. Berthold Berger ontging op de 800m mannen de titel. In de race met duw en trekwerk werd hij tweede. Marjolijn Jongens, nog niet optimaal hersteld van een blessure, won bij de meisjes-B de 100m horden en het hoogspringen. C-juniore Jazlin Ruinemans werd de kampioene op de 800m meisjes-B. Ilja Kok uit Oldemarkt won de meeste medailles. Op het kogelstoten bij de meisjes-B werd ze kampioen. Zilver werd voor haar speerwerpen en de 400m. Jolanda Hes pakte bij de vrouwen brons op discuswerpen.
Bij baanwedstrijden voor C- en D-junioren en pupillen in Hoogeveen leverde Start’78 ook uitstekende prestaties. Bij de meisjes-D won Marloes Kok uit Oldemarkt het kogelstoten.(Opregte Steenwijker Courant van 26 mei 1993)

Juni 1993

Gemengde gevoelens… Jan de Lange (Start’78) zal met gemengde gevoelens terugkijken op het Nederlands kampioenschap op de weg voor veteranen, dat in Drunen werd gehouden. De militair uit Tuk ging vrijwel de hele vijftien kilometer aan de leiding, maar werd in de laatste 300 meter gepasseerd door Rein van der Wilt uit Woerden, die tot dan toe geweigerd had kop te nemen. (Leeuwarder Courant van 1 juni 1993) Trimloopvierdaag Van De Sprinter (Meppeler Courant van 2 juni 1993)

 

Trimloopvierdaagse
De prijswinnaars van de trimloopvierdaagse van atletiekvereniging De Sprinter. (Foto: Gerrit Russchen)
Zittend uiterst links Frans Kluitenberg en uiterst rechts Hans Sterkenburgh, staand 1e rij uiterst links Albert Jan van der Veen en 2e van links Egbert Vink

Zilver Jan de Lange op NK. Jan de Lange uit Tuk won zondag in het Brabantse Drunen de zilveren medaille op de vijftien kilometer van het Nederlands veteranenkampioenschap. Het was voor de Start-atleet een medaille met een gouden randje. Vanaf de eerste kilometer gaf De Lange het tempo aan. De laatst overgebleven concurrent weigerde kopwerk te doen en ging hem op de laatste 300 meter voorbij. ‘Och ik zit daar echt niet mee, want voor mezelf heb ik lekker gelopen’, verklaarde De Lange monter na afloop. (Opregte Steenwijker Courant van 2 juni 1993)

Nieuwe outfit succesvolle atleten. Peter Anthonissen van ‘Shop Sportive’ heeft de twee nationale atletiekkampioenen van Start’78 in een nieuwe outfit gestoken. Om die reden ging hij met Marjolijn Jongens en Jazlin Ruinemans op de foto. Marjolijn Jongens veroverde de indoor-titel op het nummer hoogspringen voor meisjes-B. Jazlin Ruinemans werd kampioen op de 1000 meter meisjes-C. (Steenwijker Expres van 2 juni 1993)

 

Nieuwe outfit
Peter Anthonissen samen met Marjolijn Jongens en Jazlin Ruinemans. (Foto: Sieb van der Laan)

Prima deelname werpdriekamp Start’78. Met meer dan vijftig deelnemers mocht Start’78 vrijdagavond de deelneming aan de werpdriekamp bijzonder goed noemen. Dat de werpnummers ook op oudere leeftijd nog best gedaan kunnnen worden demonsteerden de veteranen. Zo won oud-Oldemarkter Hans Spitzen de technische nummers bij de veteranen. Ruim tien jaar geleden was hij op de langere loopafstanden bij de besten van het land te vinden. (Opregte Steenwijker Courant van 7 juni 1993)

C en D jeugdploegen Start’78 plaatsen zich voor finale. In Sneek werd zaterdag de tweede poulewedstrijd gehouden voor de Noordelijke districts competitie C en D junioren. Competitieleidster Ella de Jong lijkt het nagenoeg zeker dat alle vier ploegen zich hebben geplaatst voor de finale. (Opregte Steenwijker Courant van 7 juni 1993)

Jeroen Ritsema winnaar sprint. In Emmen won Jeroen Ritsema zaterdag een sprinttweekamp over 100 en 200 meter. Dit nummer won hij bij de jongens-A. (Opregte Steenwijker Courant van 7 juni 1993)

André Klappe noordelijk kampioen 3000 steeple. André Klappe heeft in Emmen de noordelijke titel 3000 meter steeple veroverd. De atleet van Start’78, hij is nog junior, noteerde 9.24.0 en bleef daarmee vier seconden verwijderd van zijn eigen noordelijk jeugdrecord. (Leeuwarder Courant van 8 juni 1993)

Atletiek. Jan de Lange uit Tuk was zondag weer een van de smaakmakers in de marathon van Leiden. Vorig jaar werd hij er onder tropische omstandigheden de grote winnaar. Opnieuw was het bijzonder warm en leek een herhaling er in te zitten. De Pool Lewandowski stak er ditmaal een stokje voor. Lewandowski moest er overigens wel wat voor doen om de beresterke Start’78 atleet achter zich te houden. De Pool won in 2.24,16 uur, terwijl Jan de Lange binnenkwam in 2.25,02. Dat was 16 seconden sneller dan vorig jaar en bovendien weer een verbetering van z’n eigen clubrecord bij de veteranen. Als senior kwam hij in oktober 1987 tot 2.22,36 uren. (Opregte Steenwijker Courant van 9 juni 1993)

Klappe en Ritsema op dreef. André Klappe en Jeroen Ritsema van Start’78 zetten zondag in Assen in de nationale wedstrijd om de Bouwfondsbokaal uitstekende prestaties neer. André won de 800 meter jongens-A. Jeroen liep in de finale van de 400 meter in deze klasse naar de tweede plaats.
Henk Mulder uit Noordwolde won een stratenloop in Dronrijp bij de veteranen 50 plus. (Opregte Steenwijker Courant van 16 juni 1993)

Martin Hasebos: ‘Ik heb mijn lesje geleerd’ De stadswallen worden tot op heden alleen bevolkt door een kudde schapen. Komende woensdag zal die locatie een totaal ander beeld opleveren. Dan vormt dit stukje natuurschoon het decor van zwoegende en zwetende atleten tijdens de tradtionele Steenwijker Wallenloop. Start’78-atleet Martin Hasebos kwam vorig jaar prima voor de dag door in een goed deelnemersveld zevende te worden. De eerste ervaringen van lange afstandsatleet Martin Hasebos met de wallen waren niet om over naar huis te schrijven. ‘Vorig jaar ging het lekker, maar dat was voor mij ook de eerste keer dat ik de finish wist te halen. Als je in het begin te hard van stapel loopt, ben je zo gezien. Doordat je heuvel op en heuvel af gaat kunnen je benen ook heel snel verzuren. Vorig jaar heb ik laten zien, dat ik wat dat betreft mijn lesje geleerd heb. Een voorzichtige start leverde me toen wel een goede klassering op’.
Martin traint momenteel veel met zijn clubmaatje Jan de Lange. ‘Ik weet niet of Jan er iets aan heeft om met mij samen te trainen, maar ik heb er absoluut baat bij.’ (Opregte Steenwijker Courant van 18 juni 1993)

 

Atleet Martin Hasebos klaar voor Wallenloop” ‘Het zou me verbazen als ik niet bij de beste tien loop’. (Foto: Sieb van der Laan) Martin Hasebos

Noordelijke titels Jazlin Ruinemans en Marloes Kok. Bij de Noordelijke baankampioenschappen voor C- en D-junioren te Heerenveen won Jazlin Ruinemans twee titels. Superieur won ze de 1000 meter meisjes-C. Heel sterk was ook de titel op de 300 meter horden. Op hoogspringen pakte ze de derde plaats. Marloes Kok uit Oldemarkt werd kampioen op het kogelstoten meisjes-D. In de finale 60m horden werd ze tweede en ze pakte de derde plaats op speerwerpen. Guido Oldert viel bij de jongens-C viermaal in de prijzen. Een zilveren plak werd het op kogelstoten. Driemaal brons, speerwerpen, discuswerpen en en de 300 meter horden. Marjorie Timmerman behaalde de bronzen plak op de 300m horden meisjes-C. Op speerwerpen pakte Marjorie nog een zilveren plak.
Bij wedstrijden om de Martinibokaal in Groningen won Marjolijn Jongens het speerwerpen bij de meisjes-B. (Opregte Steenwijker Courant van 21 juni 1993)

Atletiek. Harm Bakker won bij een stratenloop in het Friese Witmarsum de wedstrijd over tien kilometer in de klasse veteranen. In Meppel won Frank de Jong de 100 meter bij de mannen. Jorrit IJzerman was de beste bij de jongens-B op de werpdriekamp.
De Ensyfairloop in Ens leverde Martin Hasebos winst op in de loop over 15 kilometer. Op de 8,5 kilometer werd Rein Gaastra de snelste veteraan. (Opregte Steenwijker Courant van 21 juni 1993)

Zorgen bestuur Start’78 over gebruik baan en hal. Het bestuur van de atletiekvereniging Start’78 maakt zich niet alleeen zorgen over de toekomstige faciliteiten in sporthal De Meenthe, sinds kort zit de Steenwijker club ook in de maag met een omgeploegd middenterrein van de atletiekbaan aan de Parallelweg. (Opregte Steenwijker Courant van 23 juni 1993)

Gerard Kappert ijzersterke winnaar. Net als vorig jaar schreef Gerard Kappert woensdag de Steenwijker Wallenloop op z’n naam. Jan de Lange knokte zich als eerste veteraan naar de vijfde plaats. Bij de dames werd nationaal baankampioene bij de veteranes Henny Zantinga de sterke winnares. (Opregte Steenwijker Courant van 25 juni 1993)

 

Wallenloop
De kopgroep neemt de wallen. Vooraan de latere winaar (34) Gerard Kappert. Jan de Lange (Tuk) in vierde positie. (Foto: Sieb van der Laan)
Wallenloop De Wallenloop trok 210 deelnemers. (Foto: Sieb van der Laan)
…waaronder dus Joop Bomert met zijn onafscheidelijke pet

Berthold Berger ongenaakbaar in Heamielloop. Met Berthol Berger aan de start moeten de andere deelnemers aan de traditionele Heamielloop beseft hebben dat voor hen slechts de kruimels zouden overblijven. Die voorgevoelens werden in de wedstrijd rond de grachten van Bolsward ook snel bewaarheid. Berthold Berger won afgetekend. (Leeuwarder Courant van 26 juni 1993)

Vier medailles voor Guido Oldert. Tijdens de Noordelijke C/D-kampioenschappen voor atletiekjeugd in Heerenveen, boekten leden van Start’78 redelijke successen. Guido Oldert was goed op dreef door vier prijzen te halen: tweede met een kogelstoot, derde met de speer, derde bij de discus en derde op de 300 meter horden. (Stellingwerf van 30 juni 1993)

André Klappe nationaal kampioen 3000m steeple. Opnieuw heeft een junior van Start’78 een nationale titel binnengehaald. André Klappe leverde die prestatie op de 3000 meter steeple bij de jongens-A. Jazlin Ruinemans werd tot slot in Groningen verrast met een bokaal voor de beste meisjesprestatie van het noordelijk KNA-district. Bij wedstrijden in Leeuwarden won Guido Oldert het kogelstoten jongens-C. (Opregte Steenwijker Courant van 30 juni 1993)

Juli 1993

Opluchting na de laatste kans als jeugdatleet. De race, daar was eigenlijk geen bal aan. Geen spanning, niks. Maar André Klappe zit daar niet mee. De atleet van Start’78 heeft eindelijk waar hij al jaren op aasde. Een gouden medaille bij de Nederlandse jeugdkampioenschappen op de steeple. Het moest wel een keertje, vond hij zelf. ‘Want vijf keer brons, dat begon toch te vervelen’. Nu is er nog iets om naar uit te zien. Klappe hoopt dat hij eind juli kan meedoen aan het grote NK in Amsterdam. (Zwolse Courant van 2 juli 1993)

 

André Klappe: ‘Lekker meedoen bij de senioren’. (Foto: Sieb van der Laan) André Klappe

Goede prestaties Start’78 atleten op baan Heerenveen. Bij wedstrijden op de baan te Heerenveen maakte een dertigtal Start’78 goed gebruik van de kans hun persoonlijk record aan te scherpen. Daarbij vielen ook tal van goede klasseringen op. Guido Oldert won de werp 2-kamp bij de jongens-C.
Bij een wegloop over 15 km in Dronten greep Start’78 atleet Harm Bakker de winst bij de veteranen. (Opregte Steenwijker Courant van 5 juli 1993)

Atletiek. Start’78 atleet Folkert Sterkenburgh kwam zaterdag in Noordseschut tot een prima prestatie op de marathon. Bij warm weer en een stevige wind liep hij naar een tiende plaats in het totaalklassement. Bij de veteranen betekende dat een vijfde plaats in een tijd van 2.54.57. (Stellingwerf van 7 juli 1993)

Mannen Start’78 in districtsfinale. De tweede poulewedstrijd van de districtscompetitie Noordoost Nederland leverde voor de heren senioren van Start’78 een achtste plaats en daardoor plaatsing voor de finale op. De vrouwenploeg greep naast een finaleklassering. (Opregte Steenwijker Courant van 7 juli 1993)

Meisjesploeg-D Start’78 naar landelijke finale. Het is de meisjes-D ploeg van Start’78 toch gelukt zich te plaatsen voor de landelijke finalewedstrijd van de CD jeugdcompetitie. In de noordelijke districtsfinale die zaterdag in Hoogeveen gehouden werd wisten ze toch verrassend beslag te leggen op de tweede plaats in de eerste klasse. Toch weer een ploeg in de landelijke finale van Start’78 en dat nu voor het zestiende achtereenvolgende jaar. Een reeks die in 1978 begon en intussen totaal 22 finale plaatsen opleverde. Daarmee is Start’78 een van de toonaangevende verenigingen in Noord en Oost Nederland. (Opregte Steenwijker Courant van 12 juli 1993)

Gerard Kappert schrijft 18e Lindeloop op naam. Gerard Kappert bracht op overtuigende wijze de 18e Lindeloop op zijn naam en komt daarmee voor een jaar in het bezit van de door Bakkerij Vliegendehond beschikbaar gestelde wisselbeker. Bij de heren-veteranen 1 (40-50 jaar) was het wederom Jan de Lange van Start’78, die zijn stempel op de wedstrijd drukte. Hij wist de zege binnen te halen en kwam in het trotse bezit van de door Henk Mulder – die overigens knap tweede werd bij de heren veteranen 2 – uit Noordwolde beschikbaar gestelde rotanstoel. Bij de dames KNAU-atletes was Heidi van der Plas van de Gemzen overtuigend winnares. (Stellingwerf van 14 juli 1993)

 

Lindeloop
Lindeloop-winnaar Gerard Kappert (2) gaar hier al aan de leiding, gevolgd door de plaatselijke favoriet Berthold Berger (5). (Foto: LC/Jan de Vries)

Martin Hasebos wint ook tweede Brinkloop. De stichting Sport Promotie Diever hield gisteravond onder slechte weersomstandigheden de tweede Brinkloop van dit seizoen. Evenals vorige week won de Steenwijker Martin Hasebos. (Opregte Steenwijker Courant van 21 juli 1993)

Martin Hasebos winnaar van de 17e Oldenijeloop. Afgelopen vrijdagavond organiseerden IJvereniging Nijelamer en V.V.V. Olde- en Nijelamer voor de zeventiende maal de traditionele Oldenije trim- en prestatieloop voor jong en oud. Bij de heren-veteranen bleek Harm Bakker uit Blankenham net als vorig jaar de snelste te zijn. Tenslotte gingen de hoofdprijzen bij de heren-leden en niet-leden na een spannende race in de stromende regen naar Vincent Beijk uit Oldelamer en Martin Hasebos uit Steenwijk. Martin Hasebos was de allersnelste in deze categorie. (Stellingwerf van 21 juli 1993)

 

Oldenijeloop
De lopers op weg tijdens de 17e Oldenijeloop in Nijelamer. (Foto: Sieb van der Laan)
Tussen de voor deze loop kenmerkende grote startnummers ook Harm Veenstra met een grote 3

André Klappe snelste in mijl van Steenwijk. In het kader van de lange afstand competitie van Start’78 werd woensdagavond op de baan te Steenwijk een 1500 meter gelopen. Als snelste deelnemer voltooide André Klappe deze afstand. Bij de vrouwen werd Coby de Vries winnaar. (Opregte Steenwijker Courant van 23 juli 1993)

Martin Hasebos wint met overmacht derde Brinkloop. De stichting Sport Promotie Diever kan terugzien op een zeer geslaagde derde Brinkloop. De uitslagen: 10 km heren: 1. Martin Hasebos, Steenwijk. 5 km heren: 1. Egbert Vink, Steenwijk. (Opregte Steenwijker Courant van 28 juli 1993)

Marianne. Studio Sport gezien, zondagmiddag op tv? De NK-atletiek bedoelen we. Daarin snelde de oud-Start-atlete Marianne de Vries op de 400 meter horden naar zilver. Commentator Sierd de Vos deed wat minderwaardig over de woonplaats van Marianne: “Weet u waar ze woont? In Witte Paarden. Wie heeft daar ooit van gehoord…’ (Opregte Steenwijker Courant van 30 juli 1993)

Augustus 1993

Henk Veenstra klasse apart in Dieverbrug. Sportvereniging Friesland hield zaterdagmiddag voor de derde keer dit seizoen een halve marathon op het vakantiecentrum Ellert en Brammert. Wedstrijdleider Jan Kooistra had in verband met de vele regen van de afgelopen week de route moeten wijzigen, vandaar dat de halve marathon veranderde in de afstand van 20 kilometer, die overtuigend werd gewonnen door Henk Veenstra uit Steenwijkerwold. Op de 5 kilometer werd het een nek-aan-nek-race, die uiteindelijk werd gewonnen door Egbert Vink uit Steenwijk. (Opregte Steenwijker Courant van 2 augustus 1993)

Martin Hasebos snelste in circuit van Brinklopen. In de reeks van vier brinklopen kwam Start’78 atleet Martin Hasebos als snelste uit de bus op de tien kilometer. De lopen in het nabij gelegen Dieverbrug leverde op de 15,3 km voor Wolter v.d. Veen de snelste tijd op. (Opregte Steenwijker Courant van 6 augustus 1993)

Snelle 1500 meter Berthold Berger. In het Belgische Hechtel kwam Berthold Berger uit op de 1500 meter. Hij wilde voor zichzelf het mislukte Nederlands kampioenschap rechtzetten en slaagde daarin prima. In de race waarin hij liep pakte hij de vijfde plaats in een tijd van rond de 3 minuten en 43 seconden. Exact kon dat nog niet worden weergegeven omdat de lichtinstallatie uitviel en de elektronische tijdwaarneming daardoor de finish slechts met noodverlichting registeerde. (Opregte Steenwijker Courant van 6 augustus 1993)

Superieure winnaar Kolkloop. De al een poosje in ons land verblijvende Ethiopiër Getaneh Tessema was zaterdagavond de superieure winnaar van de dertiende editie van de Kolkloop te Blokzijl. De winst bij de dames, die ook 8 kilometer liepen, was voor Geeske Jansen uit Harderwijk, maar lid van het Hilversumse GAC. Bij de mannen veteranen heerste opnieuw Jan de Lange uit Tuk. De atleet van Start’78 liep een paar weken geleden nog voor de 18e keer mee in de Nijmeegse vierdaagse, wandelde elke dag 50 kilometer, maar boette aan snelheid bij het hardlopen niet in. (Opregte Steenwijker Courant van 6 augustus 1993)

 

Kolkloop
Ook de jeugd liet zich in de dertiende Kolkloop in Blokzijl niet onbetuigd. (Foto: ZC/Frens Jansen)

Indoor Start’78 in hal Tuk. De jaarlijkse indoor atletiekdag van Start’78 zal komend voorjaar in Tuk worden gehouden. Het bestuur heeft overeenstemming bereikt met Karst Lindeboom die aan de Tukseweg zijn sportcentrum runt. Overigens zijn de besturen van De Meenthe (waar het evenement voorheen in de sporthal werd gehouden) en Start’78 in goed overleg uit elkaar gegaan. Uitbreiding van de faciliteiten in De Meenthe blijken voor Start onneembare horden. Met name bij het verspringen en met de kogelsector dreigde de indoordag in problemen te komen. Start Indoor is dertien jaar in De Meenthe onderdak geweest. ‘En altijd met plezier’, aldus Hans Hes desgevraagd. (Opregte Steenwijker Courant van 11 augustus 1993)

Veteraan Jan de Lange schittert in Punterloop. Veteraan Jan de Lange uit Tuk heeft zaterdag de twintigste editie van de Giethoornse Punterloop op zijn naam geschreven. Met ruim een minuut voorsprong bleef hij tijdens de halve marathon de winnaar van vorig jaar, Jacob Vos uit Groningen de baas. De Groninger schreef wel zijn overwinning bij de KNAU-heren op zijn naam. KNAU-heren: 1. Jacob Vos (1.09.37). KNAU-heren, veteranen: 1. Jan de Lange (1.08.34). KNAU dames: 1. Ria Winter, De Sperwer. (Zwolse Courant van 23 augustus 1993)

 

Punterloop
Dwars door Giethoorn. De grote groep meteen na de start aan de Kerkweg. (Foto: Sieb van der Laan)
Gedeeltelijk zichtbaar uiterst rechts Hans Sterkenburgh; links iets verderop Anne Bartelds (704)

 

September 1993

Jan de Lange weer sterk in wegloop. In de Friese wegloop klassieker Sneek-Bolsward-Sneek liep Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk weer naar een topklassering bij de eerste drie. Als veteraan bleef hij in z’n klasse een klasse apart.
Een avondwedstrijd in Zwolle leverde goede resultaten op voor Start’78 atleten. Bij de jeugd won Jazlin Ruinemans de 800 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 1 september 1993)

Jan de Lange winnaar stratenloop De Blesse. Jan de Lange uit Tuk van atletiekvereniging Start’78 is zondagmiddag in 23,54 minuten winnaar geworden van de jaarlijkse stratenloop in De Blesse. (Stellingwerf van 1 september 1993)

Jan de Lange wint tijdloop Start’78. Jan de Lange won woensdagavond de tijdloop van atletiekvereniging Start’78. De veteraan deed over de 5000 meter 16 minuten en 2 seconden. Vrouwen: 1. Sabrina de Lange. (Opregte Steenwijker Courant van 3 september 1993)

Start’78 atleten vooraan in wegloop Urk-Emmeloord. De eerste wedstrijd van het Oostelijke wegloop-circuit, de nieuwe klassieker Urk-Emmeloord, leverde voor Start’78 atleten enkele topklasseringen op. Berthold Berger legde beslag op de tweede plaats. De vijfde plaats was voor een ijzersterk lopende Jan de Lange. De Start-atleet was onbetwist de snelste veteraan. Als achtste passeerde Martin Hasebos de eindstreep in Emmeloord en daarmee zevende senior. Een paar dagen eerder was Hasebos nog winnaaar van eeen wegloop over 10 kilometer in Alteveer.
De prestatieloop over 10 km in Kuinre liep Folkert Sterkenburgh in 34 minuten en 54 seconden en hoefde daarmee als beste veteraan slechts één senior voor zich te dulden. (Opregte Steenwijker Courant van 6 september 1993)

Jan de Lange wint Turfstekersloop. Jan de Lange loopt 150 kilometer in de week. Klaas Jan Hofstra vijftig. Dat verschil gaf gisteravond de doorslag tijdens de Turfstekersloop in Appelscha. (Leeuwarder Courant van 9 september 1993)

Jan de Lange ook in Amersfoort bij besten op halve marathon. Bij de halve marathon, zaterdag in Amersfoort, met een sterke bezetting, wist Start’78 atleet Jan de Lange uit Tuk zich weer bij de besten te handhaven. Als vijfde van het totale deelnemersveld legde hij tevens beslag op de eerste plaats bij de veteranen.
Wolter van der Veen won zaterdag de 15 kilometer in Steenwijk, die in het kader van de lange afstandcompetitie gehouden werd. Arjan Guikema werd als beste veteraan vijfde.
Martin Hasebos koos zaterdag voor een loop over 10 mijlen in Joure. Op deze afstand werd hij de snelste bij de mannen. (Opregte Steenwijker Courant van 13 september 1993)

Start’78. In Assen werden het afgelopen weekend de noordelijke meerkamp-kampioenschappen afgewerkt. Zilver op de zevenkamp meisjes-C voor Marjorie Timmerman, die nipt clubgenote Jazlin Ruinemans voor bleef. Voor Jazlin het brons. Beide atletes hebben zich hiermee geplaatst voor de nationale zevenkamp. Marloes Kok won zilver op de zeskamp meisjes-D en plaatste zich eveneens voor de NK.
De meisjes-D ploeg van Start’78 komt te Den Haag in actie tijdens de finale om ket kampioenschap van de verenigingscompetitie. De plaatsing is verdiend door een tweede plaats in het noordelijk kampioenschap. Uiteraard is trainster Ella de Jong uit Tuk hierop bijzonder trots. ‘Ik zag het eerlijk gezegd wat somber in, omdat we in de voorronden steeds als derde uit de bus kwamen. In de finale van Noord had Marloes Kok een bijzonder goede dag en was er bij de tegenstanders wat pech’. (Opregte Steenwijker Courant van 15 september 1993)

Jan de Krijger vijfde op veteranen NK-meerkamp. Jan de Krijger uit Wolvega heeft op het Nederlands kampioenschap voor veteranen in Etten-Leur een prima vijfde plaats behaald op de meerkamp. (Stellingwerf van 15 september 1993)

Atletiek. Start’78 atlete Jazlin Ruinemans heeft deze week in Veendam historie geschreven in de recordboeken van Start. Op de 1000 meter wist ze als eerste C-juniore van de club met 2 minuten en 59,6 seconden onder de drie minuten te lopen. Bijzonder aan de race was, dat haar één jaar jongere clubgenote Marjorie Timmerman haar sportvriendin een dienst bewees door 600 meter het tempo aan te geven. (Zwolse Courant van 18 september 1993)

Start-atleet Folkert Sterkenburgh (47) loopt zaterdag 100 kilometer: “Het blijft een sprong in ‘t duister’ Grensverleggend bezig zijn is het streven van iedere duursporter. Naast de marathon en triathlon kennen we sinds een aantal jaren ook het fenomeen honderd kilometerloop. In Winschoten staat morgen Start-atleet Folkert Sterkenburgh uit Wolvega aan de start van zo’n monstertocht. De 47-jarige agrariër, die al enkele keren de elfstedentocht op de schaats en fiets heeft gereden en zo’n twintig marathons heeft gelopen, staat te boek als ‘een echte krachtpatser, die goed kan afzien’. Hij ziet de wedstrijd van morgen nuchter tegemoet, maar vindt met het oog op zijn mogelijkheden: ‘Het is een sprong in ‘t duister’.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden op de boerderij traint de Weststellingwerver tussen de tachtig en honderdertig kilometer per week. ‘Ik hoop binnen de tien uur te kunnen finishen. Het clubrecord staat sinds 1985 op naam van Meine Pit, die er ruim twaalf uur over heeft gedaan. Pas heb ik op een avond zestig kilometer afgelegd in vijf uur. Ik liep van Wolvega naar Steenwijk en heb daar mijn klimcapaciteiten nog even getest op de wallen. Daarna ben ik via alle bruggetjes van Giethoorn richting Wanneperveen gelopen en toen terug naar huis. Onderweg ben ik wel even op visite geweest bij Joop Bomert en Frans Kluitenberg, ook leden van Start. Mijn zoon, die op de fiets achter me aan reed, heeft bij hen de bidons bijgevuld met sportdrank’. (Rubriek ‘SportTreffen’ in Opregte Steenwijker Courant van 17 september 1993)

 

Folkert Sterkenburgh
Folkert Sterkenburgh aan de vooravond van de 100 kilometer: ‘De rust bewaren en je de kop niet op laten jutten…’. (Foto: Sieb van der Laan)

Start’78. Een danig gehavende meisjes-D ploeg van Start’78 werd zaterdag tiende in de landelijke finalewedstrijd in de CD competitie. De ploeg van trainster Ella de Jong had in Marloes Kok uit Oldemarkt weer een grote uitblinkster. Die won het kogelstoten en werd tweede op het speerwerpen.
Jan de Lange won vrijdag een halve marathon in Roden. In Havelte won Harm Bakker tijdens de Hunebedloop op de 15 km bij de mannen veertig plussers. (Opregte Steenwijker Courant van 20 september 1993)

Start-atleet Folkert Sterkenburgh naar recordtijd op de 100 km. Voor Folkert Sterkenburgh van atletiekvereniging Start’78 werd de 100 kilometer ultra-wegloop in Winschoten een ware zegetocht. Was zijn hoop gevestigd op een tijd net onder de tien uren, wel het werd 8 uren 37 minuten en 35 seconden. Zo kwam het dat vele clubgenoten van Start’78 hem maar net de laatse kilometers in de vroege ochtenduren van zondag zagen lopen. De laatste ronde van tien kilometer liep hij nog in 53 minuten, waarmee hij het clubrecord van Start’78 eventjes met drie en een half uur scherper stelde. (Opregte Steenwijker Courant van 20 september 1993)

Marloes Kok: zilver op NK. Marloes Kok uit Oldemarkt bewees zondag in Amsterdam dat ze over talent beschikt op diverse atletiek-onderdelen. De pas 13-jarige Start’78 D-juniore mocht bij dit NK (zogenaamde D-spelen) op maximaal twee onderdelen in aktie komen. Op beide behaalde ze een medaille. Op hoogspringen werd het zilver met 1.60 meter. Op de 60 meter horden plaatste Marloes zich via een serietijd van 10,0 en in de halve finale 9,9 seconden rechtstreeks in de finale. Ze kwam daarin nogmaals tot een krachtexplosie, die resulteerde in de derde plaats en nog snellere tijd van 9,7 seconden. (Opregte Steenwijker Courant van 22 september 1993)

Jan de Lange snel in ‘Merkeloop’ Veteraan Jan de Lange werd de snelste veteraan in de Jouster Merkeloop, die zaterdag in de stromende regen werd gelopen. Van alle deelnemers kwam hij deze tien kilometer in Joure als tweede binnen. (Opregte Steenwijker Courant van 27 september 1993)

André Klappe wint. De sluitingswedstrijd op de kunststofbaan in Drachten vond zaterdag, ondanks hevige regenval toch doorgang. Vooral op de technische onderdelen betekende het slechte weer veel hinder. Op de loopnummers was dat wat beter. Voor A-junior André Klappe geen problemen. Hij won de 1500 meter bij de mannen in precies vier minuten. Een overwinning was er ook voor Roel Sloot. Hij liep naar een zege op de 800 meter jongens-B. (Opregte Steenwijker Courant van 27 september 1993)

Start-atleet Folkert Sterkenburgh (47) ontketend op ultraloop: “Het was wel een sprong in ‘t duister’ Grensverleggend bezig zijn is het streven van iedere duursporter. Naast de marathon en triathlon kennen we sinds een aantal jaren ook het fenomeen honderd kilometerloop. In Winschoten stond onlangs Start-atleet Folkert Sterkenburgh uit Wolvega aan de start van zo’n monstertocht. De 47-jarige agrariër, die al enkele keren de elfstedentocht op de schaats en fiets heeft gereden en zo’n twintig marathons heeft gelopen, staat te boek als ‘een echte krachtpatser, die goed kan afzien’. Hij bereidde zich goed voor op de tocht, maar oordeelde vooraf: ‘Het is een sprong in ‘t duister’.
Aan de wedstrijd in Winschoten was tevens het Europeees kampioenschap honderd kilometer gekoppeld. Na de marathon van Rotterdam vatten Folkert Sterkenburgh uit Wolvega en Arjen Guikema uit Steenwijkerwold, beiden lid van Start’78, het idee op om eens aan zo’n honderd kilometertocht mee te doen. Guikema heeft er echter van afgezien. Hij heeft het de laatste tijd te druk gehad om voldoende te kunnen trainen. Sterkenburgh wilde nu in zijn uppie proberen het Startrecord te breken. En dat lukte royaal. Hij bracht het oude record van 12.10.21 terug op 8.37.35, een fikse verbetering en waarschijnlijk ook nog een Fries record. (Stellingwerf van 29 september 1993)

 

Folkert Sterkenburgh
Folkert Sterkenburgh: ‘De rust bewaren en je de kop niet op laten jutten…’. (Foto: Sieb van der Laan)

Brons op NK meerkamp voor Oldemarktse Marloes Kok. Marloes Kok uit Oldemarkt veroverde op het Nederlands kampioenschap zeskamp meisjes-D de bronzen medaille.
In Berlijn deed Piet Timmerman het uitstekend op de marathon. Met drie uren en ruim vijf minuten scherpte hij z’n snelste tijd met zeven minuten aan. (Opregte Steenwijker Courant van 29 september 1993)

Oktober 1993

Harm Bakker wint uurloop Start. Voor de lange afstandsgroep van Start’78 werd op de oude drafbaan te Wolvega een uurloop georganiseerd. Het was de voorlaatste wedstrijd in de reeks van twaalf, die in aanmerking komt voor het klassement om het clubkampioenschap. Ditmaal was Harm Bakker uit Blankenham de beste. Met een afstand van 17 kilometer en 69 meter voltooide hij de 60 minuten. Bij de dames liep Coby de Vries met 12.718 meter de meeste meters in het uur. (Opregte Steenwijker Courant van 1 oktober 1993)

Sylvia Rozendal en Frank de Jong kampioen Start’78. Onder voor atletiek bar slechte weersomstandigheden hield Start’78 haar jaarlijkse kampioenschappen meerkamp op de sintelbaan aan de Parallelweg. Hoewel de vergelijking moeras wat te ver ging, was er zaterdag nog mee te leven. Toen zondag door regen de baan geheel blank kwam te staan, moest de wedstrijdleiding toch zwichten voor de elementen. De stand van de eerste dag werd tevens eindstand. Dat hield in dat Sylvia Rozendal bij de vrouwen en Frank de Jong bij de mannen het kampioenschap weer in bezit kregen.
Uitslagen mannen senioren: 1. Frank de Jong; mannen veteranen: 1. Hans Spitzen; mannen trimmers: 1. Chris Wierda; vrouwen senioren: 1. Sylvia Rozendal; vrouwen veteranen: 1. Thea Gutter; vrouwen trimmers: 1. Ankie Wullums; junioren: jongens A: 1. Edwin Kuipers; meisjes A: 1. Sonja de Ridder; jongens B: 1. Jorrit IJzerman; meisjes B: 1. Marjolijn Jongens; jongens C: 1. Guido Oldert; meisjes C: 1. Marjorie Timmerman; jongens D: 1. Ivo Verheyen; meisjes D: 1. Marloes Kok; Pupillen: jongens pup A: 1. Jan Willem Schuiling; meisjes pup A: 1. Brechje Kaastra; jongens pup B: 1. John de Graaf; meisjes pup B: 1. Margriet Kopmels; jongens pup C: 1. Chris Noorman; meisjes pup C: 1. Suzanne Hartwig; meisjes mini pup: 1. Emmelien Stavast. (Opregte Steenwijker Courant van 4 oktober 1993)

 

clubmeerkamp
De clubmeerkampkampioenschappen vanStart’78 kregen ondanks de barre weersomstandigheden voldoende deelname. (Foto: Sieb van der Laan)
v.l.n.r. Henk Jonker, Peter Wemer, Chris Wierda en Arjen Guikema

Laatste lustrum Start’78 op sintelbaan Parallelweg. Tijdens de clubkampioenschappen meerkamp van atletiekvereniging Start’78 werden in het kader van het 15-jarig bestaan diverse randactiviteiten georganiseerd. Start’78 hoopt overigens, dat dit het laatste lustrumfeest is geweest op de oude sintelbaan aan de Parallelweg. Over vijf jaar verwacht men het twintigjarig bestaan op en rond een gloednieuwe kunststof baan te vieren.
De jubileumcommissie had voor de jeugd een luchtkussen opgesteld. Ook draaide het rad van avontuur. Eigen video-opnamen over atletiekprestaties van de leden werden in de kantine vertoond. Verder konden de jeugdige atleten er kleuren of zich laten schminken.
Na afloop van de meerkampen werd een feestelijke familie-estafette gelopen. Er namen 26 koppels deel. De familie Sloot ging het snelst over een baanronde van 350 meter. Aan het eind van de lustrumdag stond voor de leden een koud buffet klaar. Opgemerkt werd dat het al twintig jaar geleden is, dat de eerste aanzet tot een atletiekvereniging in Steenwijk werd gegeven. (Opregte Steenwijker Courant van 4 oktober 1993)

Start-atleten sterk in halve marathon. In de halve marathon van Winschoten bleek veteraan Jan de Lange opnieuw veruit de sterkste in z’n klasse. De Lange is aanstaande zondag in Eindhoven één van de kanshebbers in het nationale veteranen kampioenschap op de marathon. (Opregte Steenwijker Courant van 6 oktober 1993)

Jan de Lange kampioen NK marathon veteranen. Eindelijk is het hem dan toch gelukt. Jan de Lange uit Tuk werd zondag in Eindhoven Nederlands kampioen op de marathon bij de veteranen (mannen 40 jaar en ouder). De 41-jarige Start’78 atleet liet een voortreffelijke tijd voor zich afdrukken van 2 uur, 22 minuten en 5 seconden. Dat was niet alleen een persoonlijk en clubrecord maar tevens ook een verbetering van het Nederlands record veteranen met 9 seconden. Beide andere Start’78 deelnemers, Thijs Stienstra en Wolter Schapelhouman, moesten opgeven. (Opregte Steenwijker Courant van 11 oktober 1993)

 

Jan de Lange
Jan de Lange schroefde zijn trainingsarbeid op tot 170 kilometer per week

Overwinning voor Berthold Berger. Berthold Berger heeft in Kampen de tweede wedstrijd van het Oostelijke wegcircuit op zijn naam geschreven. De atleet uit Wolvega begon de loop over tien kilometer met een behoorlijke achterstand.. Op het moment dat het startschot klonk was hij nog bezig zich te ontdoen van het trainingspak, waardoor hij een halve minuut na de meute vertrok. Na een schitterende inhaalrace knalde hij ook over de koplopers heen. Hij liep daarbij nog driekwart minuut uit op de tweede loper. (Leeuwarder Courant en Opregte Steenwijker Courant van 18 oktober 1993)

Jan de Lange wint Noordelijke titel op halve marathon. Gaat de aandacht bij wedstrijden altijd uit naar de senioren en worden de veteranen automatisch overgeslagen, welnu in Tuk loopt een fenomeen rond, die bezig is deze stelling omver te kegelen. Of eigenlijk heeft Jan de Lange dit al duidelijk gedaan. Een week nadat hij in Eindhoven bij de veteranen Nederlands kampioen op de marathon werd, liep hij zaterdag in de ‘Reest halve marathon’ in Meppel als noordelijk kampioen op de halve afstand. (Opregte Steenwijker Courant van 18 oktober 1993)

 

Reest halve marathon
De start met Jan de Lange (206) en Wolter Schapelhouman (rechts naast 38)

Voor Start-veteraan Jan de Lange begint ‘t leven bij veertig. Ruim een jaar geleden werd atleet Jan de Lange uit Tuk veertig jaar. De regels van de KNAU schrijven dan voor dat mannen bij het bereiken van die leeftijd moeten starten bij de veteranen. De lange-afstandsloper uit Tuk hikte aanvankelijk tegen dit idee aan. Begrijpelijk dat Jan het niet zo leuk vond bij de ‘oudjes’ te starten. Hij kan bij de senioren nog steeds met de beteren mee. De meeste twintigers, die in wezen zijn kinderen kunnen zijn, maakt hij nog altijd met boter en suiker in. De nationale titel op de marathon ziet hij als een bekroning op zijn ‘loopbaan’.
De kersverse Nederlands kampioen is vooral gehecht aan één van de twee grote foto’s in de hal. Op die foto loopt Jan in de bossen van de Woldberg, naast hem fietst een meisje van een jaar of vier. ‘Dat is mijn dochter Sabrina. Ze gaat al vanaf het moment dat ze leerde fietsen met me mee wanneer ik train. Ze houdt mijn tijden bij en voorziet me onderweg van drinken. Sabrina is nu al een tiener, maar ze begeleidt me nog steeds. Ik hoef het echt niet te proberen om zonder haar te gaan lopen. Dan is het huis te klein’, zegt de Tukse atleet met enige vertedering in zijn stem. Atletiek is overigens een echte familiesport in huize De Lange. De kinderen Pascal en Sabrina doen ook regelmatig mee aan wedstrijden. Zijn vrouw Petra is vaak jurylid. Aan stoppen heeft Jan nog nooit gedacht. ‘Ik ga door zolang ik er plezier in heb en normaal de finish kan halen. Tegen de tijd dat dit niet meer lukt, moet Petra mijn KNAU-licentie maar verscheuren…’ (Rubriek Sport Treffen in Opregte Steenwijker Courant van 22 oktober 1993)

 

Jan de Lange De NK-beker gloort aan de horizon. De kersverse veteraan marathon-kampioen Jan de Lange springt zuinig met zijn lichaam om. (Foto: Sieb van der Laan)

 

November 1993

Martin Hasebos wint. Martin Hasebos wist in Leeuwarden de traditionele uurloop te winnen. De Steenwijker deed dit met een bijzonder goede afstand van 18 kilometer en 262 meter. (Opregte Steenwijker Courant van 1 november 1993)

Sterk optreden Sterkenburgh. Een wegwedstrijd over vijftien kilometer in Heerde werd bij de veteranen gewonnen door Folkert Sterkenburgh uit Wolvega. Broer Hans eindigde op twee seconden als tweede. (Leeuwarder Courant van 1 november 1993)

Atletiek. Met de AVD cross zaterdag in Dwingeloo is het crossloop seizoen weer begonnen. Start’78 leden pikten in de diverse klassen ook een prijs mee. Jan de Lange was bij de mannen veteranen een klasse apart op de zes kilometer in een winnende tijd van 20.52 min. Jazlin Ruinemans werd eerste op de 1 km meisjes-C. Er waren ook fraaie eerste plaatsen voor Lauran Brandsma bij de meisjes pupillen-C en Saskia Brouwer bij de meisjes pupillen-A. (Opregte Steenwijker Courant van 1 november 1993 en Stellingwerf van 3 november 1993)

Pittige strandtraining voor dertig afstandlopers Start. De lopersgroep van atletiekvereniging Start’78 houdt dit weekend op het waddeneiland Schiermonnikoog enkele trainingsdagen. Vrijdag (vanavond) vertrekt de bijna uit dertig personen bestaande groep en keert zondagavond weer aan vaste wal terug. Naast de te verwachten pittige strandtrainingen is er ook een ontspanningsprogramma samengesteld. Martin Hasebos zal o.m. een uiteenzetting geven over sport en voeding. Verder staat de winnaars van de zomercompetitie van de LA-groep een huldiging te wachten. Klaas van der Veen is kampioen geworden bij de senioren. Bij de veteranen is, hoe kan het ook anders, Jan de Lange op de troon gebleven.
De lange afstandlopersgroep van Start’78 traint twee maal per week samen. Maandagsavonds op de oude drafbaan te Wolvega en woensdagsavonds te Steenwijk vanaf de atletiekbaan aan de Parallelweg, onder leiding van de trainers Hans Stroeve, Arjen Guikema en Jan van Elp. (Opregte Steenwijker Courant van 5 november 1993)

Eisen. Berthold Berger uit Wolvega deed afgelopen wekeinde niet mee aan de Groninger Plantsoenloop. Volgens de organisatoren omdat deze noordelijke topper te hoge financiële eisen had gesteld. Zo kwam het in de krant, maar Berger had niets geëist, want hij was niet gevraagd en hij had trouwens ook geen zin in deze loop.
Blijft natuurlijk de vraag of noordelijke lopers elders en op andere momenten financiële eisen stellen. Dat blijkt inderdaad het geval. Organisatoren van park-, plantsoen- en stratenlopen betalen toppers en subtoppers startgelden uit. Een gevestigde naam als Marti ten Cate is goed voor bijvoorbeeld ƒ 2000. Tamelijk anonieme westelijke lopers vangen soms ƒ 500, soms ƒ 1000, terwijl noordelijke toppers, gelijkwaardig en soms zelfs beter, blij moeten zijn als ze mogen starten. Dat steekt. Vandaar dat lopers als Berger af en toe wat startgeld vragen. Omwille van de rechtvaardigheid. (Leeuwarder Courant van 11 november 1993)

Veteraan Jan de Lange wint halve marathon in Monster. Jan de Lange wist in het Westland te Monster een halve marathon bij de veteranen te winnen. Het parcours dat ook voor de helft over het strand langs de Noordzee gaat, kreeg de deelnemers op dit pittige stuk met de wind pal tegen, niet klein. Dochter Sabrina wist een loop over 1600 meter bij de meisjes te winnen. (Opregte Steenwijker Courant van 15 november 1993)

Winnaar Berger doet ritme op in Franeker Parkloop. Berthold Berger leverde zaterdag het bewijs geen atleet te zijn, die alleen maar op geld uit is. Daarvoor was hij ten onrechte uitgemaakt door de organisatie van de Plantsoenloop in Groningen. De Wolvegaaster, die zeer verbolgen was over de aantijgingen, werd door zijn zege in de Franeker Parkloop slechts een vaantje en een standaard rijker. Veel belangrijker voor hem was het opdoen van wedstrijdritme met de nationale crossen in het vooruitzicht. In de veteranen-2 klasse won Henk Mulder uit Noordwolde, eveneens van Start’78. (Leeuwarder Courant van 15 november 1993)

 

Berthold Berger
Berthold Berger uit Wolvega op weg naar de overwinning in de Franeker Parkloop. (Foto Het Hoge Noorden)

Martin Hasebos wint Bosloop. Martin Hasebos uit Steenwijk heeft zaterdag de eerste van vier boslopen gewonnen, die de atletiekvereniging Start’78 deze winter organiseert. Beste veteraan werd Harm Bakker uit Blankenham, terwijl de winst bij de dames naar Esther van Dijk uit Steenwijk ging. (Zwolse Courant van 16 november 1993)

 

Bosloop
Ook de jeugd merkte waarom de Bosloop de Bosloop heet. (Foto: Sieb van der Laan)

Veteraan Jan de Lange opnieuw niet te stuiten. De eerste wedstrijd van de districtscompetitie Noord werd bij de veteranen gewonnen door Jan de Lange uit Tuk. De Start’78 atleet liep in Appelscha de tien kilometer in 31 minuten en 1 seconde. Vooraf werd Jan de Lange door het district Noord gehuldigd voor het behalen van het nationale kampioenschap op de marathon. Hij kreeg uit handen van bestuurslid Jan Kooistra een fraai verzilverd wandbord.
Ook in de andere klassen successen voor Start’78. Jazlin Ruinemans pakte de winst in de meisjes-B klasse. Saskia Brouwer zegevierde bij de eerste jaars meisjes-D. (Opregte Steenwijker Courant van 22 november 1993)

 

Appelscha
De kopgroep in de cross van Appelscha. (Foto: LC/Jan de Vries)
Snelste veteraan Jan de Lange (334)

Veteraan Bakker wint in Elburg. Een wegloop over tien Engelse mijlen te Elburg werd bij de veteranen gewonnen door Harm Bakker uit Blankenham. (Opregte Steenwijker Courant van 22 november 1993)

Crosswintercompetitie IJhorst van start. Zaterdag ging in IJhorst de zesde editie van de crosswintercompetitie van de Meppeler atletiekvereniging ‘De Sprinter’ van start. Anton Costeris kwam tot winst bij de jongens junioren D over 1250 meter. (Het Dagblad van 23 november 1993)

 

IJhorst
In IJhorst is de zesde crosswintercompetitie van start gegaan. (Foto: Frens Jansen)
V.l.n.r. op een rij de Start’78-atleten Wolter van der Veen (198), Klaas van der Veen (200) en Henk Veenstra (192)

Tweede bosloop Woldberg prooi voor Jan de Lange. Veteraan Jan de Lange uit Tuk wist zaterdag als beste de kou te trotseren in de tweede bosloop van Start’78 op de Woldberg. Op het fraaie klimparcours moesten de eerste senioren Jan Groen en Wolter v.d. Veen tenslotte nog in een eindsprint uitmaken wie tweede zou worden. Met slechts enkele centimeters verschil werd dat Wolter v.d. Veen. Bij de vrouwen werd Esther van Dijk opnieuw winnares. (Opregte Steenwijker Courant van 29 november 1993)

December 1993

Beplanting voor nieuwe atletiekaccommodatie. Als alles volgens de planning verloopt, wordt in 1997 de nieuwe atletiekaccommodatie voor Start’78 gerealiseerd. De accommodatie wordt gebouwd tegen de rand van de nog te bouwen woonwijk Nieuwe Gagels II. B en W stellen de raad voor om nu al beplanting (en eventueel een talud) aan te brengen, omdat de bomen en struiken enkele jaren nodig hebben om ‘tot volle wasdom’ te komen. (Zwolse Courant van 2 december 1993)

Agent snel op baan Start’78. Een bewoner van de Parallelweg in Steenwijk hoorde vrijdagnacht enkele ruiten sneuvelen van het atletiekcomplex van Start’78. De politie werd gebeld. Twee 17-jarige knapen werden uit Steenwijk wilden kijken of er in de kantine van Start nog wat te drinken was. Toen de politie arriveerde, gingen ze er pijlsnel vandoor. Maar eenmaal op de atletekbaan bleek de conditie en de snelheid van een agent toch sterker dan die van één van de knapen. Zijn vriend werd later elders aangehouden. (Opregte Steenwijker Courant van 6 december 1993) Agent

Atletiek. Jan de Lange werd zaterdag tweede te Nijeveen in de loop over een halve marathon. De 42-jarige stayer uit Tuk maakte er een lekkere trainingsloop van en deed dat in 1 uur en 10 minuten en 56 seconden. Op de afstand van 11,2 kilometer werd Martin Hasebos de snelste. De 4,6 kilometer werd gewonnen door Egbert Vink. Bij de jongens won Anton Costeris de twee kilometer en deed Sabrina de Lange dat bij de meisjes. (Opregte Steenwijker Courant van 6 december 1993)

Jan de Lange weer snelste veteraan in crosscompetitie. In de tweede wedstrijd van de noordelijke crossloop-competitie in Appelscha, was Jan de Lange uit Tuk opnieuw oppermachtig in de veteranen klasse. Jazlin Ruinemans boekte haar tweede overwinning bij de meisjes-B. (Opregte Steenwijker Courant van 13 december 1993)

Jan de Lange snelste veteraan in Dronten. In de wedstrijd voor het oostelijke wegloop circuit, de halve marathon van Dronten, werd Jan de Lange uit Tuk de snelste veteraan. Clubgenoot Harm Bakker van de atletiekvereniging Start’78 gaat nog steeds aan de leiding van het veteranen-klassement. In de jeugdwedstrijden won Sabrina de Lange de vijftienhonderd meter. (Zwolse Courant van 20 december 1993)

Kerstloop Wanneperveen. In Wanneperveen organiseerde het plaatselijk wielercomité in samenwerking met voetbalvereniging Oranje Zwart weer de traditionele Kerstloop. Egbert Vink werd de snelste op de 7 km. (Opregte Steenwijker Courant van 20 december 1993)

Jan de Lange (Tuk) sterkste veteraan. In het fraaie Gaasterland won Start’78 atleet Jan de Lange tweede kerstdag de traditionele kerstcross in de klasse veteranen. Het was ditmaal in Harich door sneeuw en regen een bijzonder glad en glibberig parcours geworden. (Opregte Steenwijker Courant van 29 december 1993)

Bron: Krantenknipsels uit de plakboeken van Hans Hes en het clubarchief van Rob en Ella de Jong

Naast de genoemde atleten komen in de diverse krantenknipsels e.d. meer (vermoedelijke) leden of medewerkers van Start’78 voor. Alle namen op een rijtje: Cindy van den Akker, Bert Bakker, Edwin Bakker, Harm Bakker, Anne Bartelds, Minne Bekhof, Berthold Berger, Martin Berger, Alex Bergsma, Winanda Betten, Dirk Bijker, Raymond Blaeser, Dieuwke Bode, Rixt Bode, Francisca de Boer, Wilma de Boer, Joop Bomert, Cees Bonnema, Ingrid Bosscha, Lauran Brandsma, Thessa Brandsma, Triensje Brandsma, Johan Bron, Marleen Brouwer, Saskia Brouwer, Anton Costeris, Marianne Costeris, Ineke van Dalfsen, Sjoerd Deems, Esther van Dijk, Rinyanne Dirksma, Schelte Alle Dirksma, Marcel Dost, Freddy Driegen, Jan Driegen, Rolien Duiven, Jan van Elp, Harriët Elsinga, Bea Ernst, Harry van Essen, Lieke van Essen, Wendy van Essen, Reint Gaastra, John de Graaf, Jan Groen, Herman Gruppen, Arjen Guikema, Thea Gutter, Nienke Hartwig, Suzanne Hartwig, Martin Hasebos, Thomas Hassing, Hans Hes, Jolanda Hes, Jasper Hielken, Andries Hof, Nadia Hulzebos, Jon ten Hove, Nico Jansen, Ella de Jong, Frank de Jong, Rob de Jong, Marjolijn Jongens, Henk Jonker, Hielke Jonker, Jacob Jan Jonker, Brechje Kaastra, Fredau Kaastra, Paul Kaastra, André Klappe, Bettie Klaren, Ilja Kok, Marloes Kok, Sisca Kolthof, Ingrid Kopmels, Rien Kors, Jan de Krijger, Jacco Kromkamp, Jan Kromkamp, Meri Kromkamp, Renske Kromkamp, Sisca Kromkamp, Hans Kuiper, Edwin Kuipers, Jan de Lange, Pascal de Lange, Sabrina de Lange, Joost Lasschuit, Klaas Lok, Coby Luijten, Harmen Menger, Henk Mulder, Chris Noorman, Lia Noort, Guido Oldert, Susanne Oldert, Lambertus Oosterveen, Jelte Posthumus, René Pouwels, Joop Prins, Astrid de Ridder, Sonja de Ridder, Addy Ritsema, Jeroen Ritsema, Richard Roeters, Sylvia Rozendal, Jazlin Ruinemans, Wolter Schapelhouman, Femke Schepers, Nienke Schepers, André Scholten, Arend Scholten, Loeky Scholten, Jan Willem Schuiling, Rianne Schuiling, Bert Slagter, Lydia Sloot, Roel Sloot, Jan Spikman, Emmelien Stavast, Sharon Steens, Marcella Steens, Diana Sterkenburgh, Folkert Sterkenburgh, Geeske Sterkenburgh, Hans Sterkenburgh, Marrie Sterkenburgh, Sietske Sterkenburgh, Sybrand Sterkenburgh, Thijs Stienstra, Hans Stroeve, Evert Thomas, Agaath van Tielen, Marjorie Timmerman, Piet Timmerman, Ria Timmerman, Ivonne van Veen, Marlies van Veen, Albert Jan van der Veen, Klaas van der Veen, Willem van der Veen, Wolter van der Veen, Harm Veenstra, Henk Veenstra, Marco Verheyen, Yvo Verheyen, Egbert Vink, Myke Vlasveld, Alberta de Vries, Coby de Vries, Jelle de Vries, Stefan de Vries, Miriam Vuist, Rob van der Wel, Adriaan Welgraven, Peter Wemer, Jebbe Westerbeek, Chris Wierda, Mariska Wierda, Peter Wierda, Arjan Wolters, Marjan Woudenberg, Ankie Wullems, Jorrit IJzerman, Corien Zwerver, Nel Zwerver, Robert Zwerver en Sander Zwerver.

Reacties zijn gesloten.