StoneCity Run 2022, een verslag

Na een geslaagde 7e editie van de Woldbergtrail op 9 april stoomden we gelijk door voor de organisatie van de 7e editie van de StoneCityRun (SCR) op 19 juni. 2 jaar moesten we annuleren dus nu hadden we er zin in. En “we” zijn de commissieleden van de Wegwerkers van Start ’78. 

Even iets over de historie van de SCR. In 2013 werd Start ‘78 benaderd door de voorgezet onderwijs in Steenwijk. In het kader van Gerards Nijboers leefstijl programma Irun2BeFit namen zij met hun 1e klassers eerder deel aan de 4 mijl van Zwolle. Na een aantal jaren stopte de gemeente met de subsidie voor het vervoer naar Zwolle en daardoor ontstond de wens om in Steenwijk een hardloopevenement te organiseren. En zo gingen we aan de slag voor de eerste editie van de SCR in 2014. De naam van het evenement werd bedacht door leerlingen. De organisatie was in handen bij onze commissie, de scholen, de Meenthe en de middenstand. Dat was voor ons een totaal andere manier van organiseren dan we gewend waren met de Jan Driegen loop, Wallenloop en Tiedkwietloop, die we geheel in eigen beheer organiseerden. Het was sowieso een turbulent jaar want de Woldbergtrail was ook nieuw in 2014. Dat was onze eerste ervaring met het organiseren van een trail en wij waren de 3e trail in Noord Nederland; trails stonden in Nederland nog in de kinderschoenen en waren een nieuw op de loopkalenders.

De SCR was niet alleen een hardloopwedstrijd maar ook/vooral een stadshardloopevenement. En dat brengt allerlei nieuwe dingen met zich mee. Uitdagend en omvangrijk, ook qua exploitatie. Dat laatste maakte dat na een aantal jaren de SCR is ondergebracht in een stichting waarin Sart ’78 het wedstrijd/hardloop gedeelte organiseert. Lag de nadruk in de eerste jaren vooral op de deelname vanuit de scholen uit Steenwijk, Wolvega en Meppel, de laatste jaren zagen we dat afnemen door de keuzes van de verschillende scholen. We richten ons nu op lopen in de volle breedte en op het samen beleven en bewegen.

 

Dit jaar waren er niet alleen hardloopafstanden voor alle leeftijden, er was ook een StoneCityWalk en een StoneCityRollatorRun. Daarnaast vond de SCR niet zoals gebruikelijk op vrijdag plaats, maar voor het eerst op zondag. Dat alles zorgde voor wat uitdagingen in de organisatie, allerlei zaken om goed in te schatten en goed af te stemmen. Uiteindelijk stond er een mooi draaiboek. Het werven van vrijwilligers verliep moeilijk binnen onze vereniging; er stonden in juni veel wedstrijden op onze Start ’78-kalender en juni is al een vakantiemaand. Gelukkig konden veel vrijwilligers vanuit de Stichting SCR geworven worden en stond er op 19 juni een mooi en enthousiast korps aan vrijwilligers klaar. Want het is bekend én een open deur, maar zonder al die vrijwilligers kunnen organiserende commissies niks beginnen. 

 

Na een vlot verlopen opbouwavond en -ochtend schoot René Gaal de lopers van de 5 en 10 km weg. Een mooi gevarieerd deelnemersveld; lopers die gaan voor een PR waaronder ook deelnemers van onze StartRunning cursus, lopers die gaan voor het gezamenlijk bleven en bedrijventeams. Er werden prachtige tijden gelopen op het toch wel pittige parcours met veel bochten en wat hellinkjes. Daarna was het tijd voor de 3 km en 1.5 km voor de jeugd, altijd weer mooi om te zien. We hopen volgend jaar nog meer jeugd aan te start te zien. Ondertussen ging ook de StoneCityWalk en StoneCityRollatorRun van start. Zij liepen met veel enthousiasme een mooie route van de Meenthe naar de Markt. We hopen dat deze onderdelen een spin-off krijgen. Als laatste startten de 1e klassers van de Eerkeringen. Logischerwijs veel variatie in gedrevenheid, dat zien we iedere editie. Maar altijd weer mooi om te zien hoe iedere leerling het aanvliegt en volbrengt. Van ervaren Start-jeugdleden met toptijden tot leerlingen die zo de catwalk op kunnen qua uitdossing; het mag er allemaal zijn, meedoen staat voorop. 

Onze “eigen” Egbert Vink praatte weer iedereen enthousiast en professioneel over de finishstreep. En ondertussen stond coverband Lemonade klaar om er een feestje van te maken. Zo vliegt zo’n dag voorbij en voor je het weet is alles opgeruimd en sta je samen na te genieten van een mooie loop- en organisatiedag. 

 

Volgend weer een StoneCityRun? Jazeker! De verbeterpunten zijn weer verzameld, een datum wordt geprikt. Deelnemers, vrijwilligers en supporters, super bedankt dat jullie erbij waren en graag tot volgend jaar. Voor nu, een mooie zomer allemaal!

 

Trouwens, wij zoeken versterking van onze commissie. Ben je benieuwd of dit iets voor je is? Mail naar wegwerkers@start78.nl, bel 06 51057039 of schiet ons aan tijdens de trainingen.

 

Jan Stolker, Ruud van Brevoort, Peter van Geldere, Rommy Huizenga en Gerdie Oegema

 

Reacties zijn gesloten.